• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Turski Sen Trope i dalje uspeva da očuva tradicionalni duh

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ipak, luksuz i glamur su ono što mnogima privlači pažnju, mada na poluostrvu turisti mogu posetiti i neka turskih sela, kako bi se osetio duh tradicije

  • 0
Bodrum, Turska Foto: Pixabay/joepwijsbek

Sa razlogom se poluostrvo Bodrum poredi sa Sen Tropeom, iako se na ovom popularnom turističkom odredištu na obalama Egejskog mora može uživati i u autentičnom duhu.

Ipak, luksuz i glamur su ono što mnogima privlači pažnju, mada na poluostrvu turisti mogu posetiti i neka turskih sela, kako bi se osetio duh tradicije.

U selu Etrim, nedaleko od luksuznih hotela i drugih atrakcija modernog doba, mogu se upoznati meštani, koji i dalje žive onako kako se u davna vremena živelo u tom delu zemlje.

Pored toga što turisti mogu videti kako izgleda proces tkanja ćilima u praksi, prilikom posete ovom selu takođe mogu uživati i u ukusima lokalnih specijaliteta, ističe „Thetimes“.

Bodrum, Turska Foto: Pixabay/sameshempire

Uz to, zamak Bodrum, kao jedan od simbola poluostrva, smešten je u istoimenom zalivu i datira iz 15. veka. Posvećen Svetom Petru, podignut je od strane krstaša, a posebno je interesantan podatak da su engleski krstaši i oni iz Nemačke, ali i Italije i Francuske doprineli izgledu ovog zdanja, budući da je svako od njih podigao po jednu kulu.

U okviru zamka je posebno interesantan Muzej podvodne arheologije, u kome se, pored ostalog nalaze i artefakti koji svedoče o brojnim brodolomima na tom području.

Bodrum, Turska Foto: Pixabay/dmitskol

Olupine brodova

Za sve one koji imaju želju da dožive nešto drugačije, Bodrum ima rešenje. Na različitim mestima u okolini ovog turskog poluostrva postoji na desetine lokacija specifičnih po olupinama brodova.

Posebno ljubitelje ronjenja oduševljavaju i grebeni i morske pećine, ali i olupine aviona, što se takođe može videti u vodama Egejskog mora oko Bodruma.

Bodrum, Turska Foto: Pixabay/akabrinley

Takođe, turistima se nudi i vrlo zanimljiva aktivnost, koja utiče na podizanje nivoa adrenalina, što je i očekivano kada neko želi da pliva sa ajkulama.

Lekoviti izvori

Nedaleko od istoimene luke poluostrva Bodrum nalazi se i lokacija koja je poznata kao Crno ostrvo.

Bodrum, Turska Foto: Pixabay/fumingli

Iako se može osetiti prilično jak miris sumpora, koji dopire iz toplih izvora mineralne vode na ovoj lokaciji, smatra se da su u pitanju lekovite vode, koje mogu imati pozitivan uticaj na različita kožna oboljenja.

Turistima su na raspolaganju kako organizovani izleti do Crnog ostrva, tako i mogućnost da svojim ili iznajmljenim plovilom dođu do ove zanimljive lokacije nedaleko od luke Bodrum.

Izuzev izvora tople mineralne vode, na ovom ostrvu postoji i jedan ugostiteljski objekat, u kome posetioci mogu isprobati različite specijalitete, mahom lokalne kuhinje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jezero Iznik u Bursa provinciji će vam oduzeti dah

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja