• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Barselona će biti svetska prestonica arhitekture: 2026. godina jako značajna za ovaj katalonski grad

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj španski grad je jedan od najposećenijih destinacija Evrope

  • 0
Barselona, Šapanija, Park Gueljo,panorama grada Foto: Shutterstock/Luciano Mortula - LGM

Barselona je jedan od najpopularnijih gradova ne samo u Španiji nego i inače u Evropi. Smatra se da je jedan od najposećenijih, a kako i ne bi kada obiluje izvrsnom hranom, dobrom muzikom i vanvremenskom arhitekturom.

Poznato je da je u ovom gradu živeo Antonio Gaudi, izvrsni arhitekta koji je i najviše zaslužan za izgled grada. I upravo ta arhitektura će mu doneti 2026. godine lepo "priznanje" - Barselona će biti svetska prestonica arhitekture.

UNESCO i Internacionalna unija arhitekata je proglasilo Barselonu za svetsku prestonicu arhitekture za 2026. godinu, piše "Arch daily".

Ova titula prepoznaje predanost grada u vrednosti arhitekture, urbanog planiranja i održivosti. Zasenila je čak i Peking koji je ostao na drugom mestu od kandidata, i to sa sloganom "Jedan danas, jedan sutra" s planom da ugosti niz transformativnih događaja u svim okruzima i postane istraživačka laboratorija koja analizira kapacitet arhitekture za transformaciju stvarnosti tokom vremena.

Prema najnovijim informacijama iz grada, biće spreman živopisan program usmeren na angažman cele javnosti. To će uključiti izložbe, vođene arhitektonske rute, radionice, otvorena vrata značajnih zgrada i konferencija na visokom nivou.

U ovo ide i prilog što će konačno popularna Sagrada familija biti završena 2026. godine što se i poklapa za stogodišnjicom smrti Antonija Gaudija.

Da li ste već posetili Barselonu?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Znamenitosti Rima - put u kolekvu civilizacije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja