• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

5 ideja za vaskršnja putovanja: Pravo vreme za uživanje u lepotama Srbije

Vreme čitanja: oko 2 min.

I mada mnogi preferiraju da najradosniji hrišćanski praznik provedu u svom domu, ima i onih koji upravo to vreme žele da iskoriste na drugačiji način

  • 1
Uskršnja putovanja Foto-kolaž: Aleksandra Blažević, Ivana Nikolić, RINA, Shutterstock

Ne samo da proširuju vidike, nego putovanja pružaju mogućnost mnogima da provedu vreme sa dragim osobama, ali i da upoznaju neke nove predele. A njih u našoj zemlji ima sasvim dovoljno, tako da su predstojeći praznici prava prilika za to.

I mada mnogi preferiraju da najradosniji hrišćanski praznik provedu u svom domu, ima i onih koji upravo to vreme žele da iskoriste na drugačiji način.

Kako bolje, nego putovanjem po Srbiji?

1. Oplenac

Blizina Topole i brda koje je nadvisuje, poznatog po mauzoleju porodice Karađorđević, Oplenac svrstava u sam vrh predloga za uskršnja putovanja, naročito za stanovnike glavnog grada Srbije.

Okarakterisan kao Spomenik kulture od izuzetnog značaja, mauzolej na Oplencu privlači pažnju mnogih turista. Posebno posetioce fascinira mozaik u crkvi Svetog Đorđa, koji je u najmanju ruku fascinantan. Ništa manje zanimljiv nije ni pogled koji se sa poznatog vidikovca pruža prema vinogradima i okolini.

2. Dvorac Dunđerskih

Ljubitelji romantike, ali i istorije, bez sumnje mogu zaista uživati ukoliko posete dvorac Bogdana Dunđerskog, koji se nalazi u blizini Bečeja.

Tim pre što se za dvorac "Fantast" vezuju i mnoge romantične, ali i mistične priče, što ga čini još zanimljivijim. Posebno je interesantno popeti se na vrh kule i uživati u pogledu, ali i posetiti obližnju kapelu. Glavom i bradom ju je oslikao čuveni Uroš Predić, koji je sa Bogdanom drugovao.

3. Planina Tara

Možda su vaš izbor neke turistički atraktivnije planine u našoj zemlji, poput recimo Zlatibora i Kopaonika, ali je Tara ipak „rezervisana“ za one koji imaju želju da zaista uživaju u prirodi, budući da ova planina nije toliko rabljena u turističkom smislu.

Tara Vidikovac Janjač Bajina Bašta Panorama Planina Pogled Foto: RINA/Ranko Milanović

Značajan deo planine je u sastavu Nacionalnog parka Tara, a bez sumnje vidikovi su ono što Taru čini tako interesantnom na prvom mestu.

4. Banja Koviljača

Nedaleko od grada Loznice nalazi se lečilište koje su neretko posećivali i mnogi vladari. Nekadašnja Smrdan banja, Koviljača je vekovima zbog lekovitih voda privlačila pažnju mnogih.

Pod zaštitom zvaničnih institucija se ovo lečilište nalazi još od 1867. godine, da bi oko deset godina docnije počeo i ozbijniji razvoj.

Banja Koviljača Foto: Shutterstock

5. Ovčarsko-kablarska klisura

Vreme Usrksa se čini kao pravo vreme za posetu svetinjama koje nadvisuju planine Ovčar i Kablar. Na oko 20 kilometara udaljenosti od Čačka nalazi se Ovčarsko-kablarska klisura, koja je osim po fascinantnim predelima, poznata po još nečem.

Znana i kao Srpska Sveta Gora, odnosno Mala Sveta Gora, ova klisura je dom za dva sveta mesta i čak 10 manastira. Sa obe strane reke ih se nalazi po pet, a status Spomenika kulture od velikog značaja stekle su ukupno četiri svetinje u ovom delu Srbije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Od pogleda s njih svi se zaljube u Srbiju: Ovo su najlepši vidikovci naše zemlje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Blrs

    29. april 2024. | 19:10

    Mene su od malena ucili da se Vaskrs slavi sa porodicom, svecanim doruckom i ruckom, uz janjce naravno. Posle podne se ide na turnir i to je to. Pa pokojna baba bi me u top stavila da odem na put za Vaskrs.

    Podelite komentar