• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vožnja vozićem kroz hodnike ove pećine u Sloveniji otkriva neki novi svet

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poseban šmek pruzi dugoj 3,7 kilometara daju i lusteri, koji se nalaze u Plesnoj dvorani i izrađeni su od čuvenog stakla sa italijanskog ostrva Murano

  • 0
Postojnska jama, Slovenija Foto: Pixabay

Prva železnička pruga na celom svetu, koja je izgrađena u pećini sa sigom, nalazi se u Sloveniji i datira iz 1872. godine.

Kao da nije dovoljno atraktivno videti neke od najfascinantnijih stalaktita i stalagmita, već je to moguće učiniti i iz voza koji saobraća kroz Postojnsku jamu.

U pitanju je u celom svetu jedina železnica sa dva koloseka, koja je izgrađena u pećini, navedeno je na zvaničnom sajtu ove pećine.

Poseban šmek pruzi dugoj 3,7 kilometara daju i lusteri, koji se nalaze u Plesnoj dvorani i izrađeni su od čuvenog stakla sa italijanskog ostrva Murano.

Postojnska jama, Slovenija Foto: Pixabay

Ukras u obliku brilijanta

Ukoliko niste imali prilike uživo da vidite kako izgleda brilijant, a posećujete Postojnsku jamu, ne brinite. Upravo u ovoj pećini ga možete videti.

O čemu se zapravo radi?

Postojna cave Pećina Slovenija Foto: Gonzales Photo/Bo Kallberg / Avalon / Profimedia

Postojna je poznata po, u najmanju ruku fascinantnom pećinskom nakitu. Među stalagmitima se svakako izdvaja onaj, koji nosi naziv Brilijant i koji je vremenom postao znak raspoznavanja ove pećine u Sloveniji.

Postojnska jama, Slovenija Foto: Pixabay

Grandiozni stalagmit zaista podseća na brilijant, a dodatni sjaj mu daje, niko drugi do priroda. Zahvaljujući vodi koja teče preko njega, Brilijant uspeva da očuva svoju belinu i da se istovremeno presijava, kao pravi pravcati brilijant.

Mladunci zmajeva

Koliko je Postojnska jama fascinantna, postaje jasno kada se pomenu Čovečije ribice. Ove životinje koje obitavaju u pećini prvi put su još tokom 17. veka pominjane u spisima, navedeno je na zvaničnom sajtu Postojnske jame.

Nekako je bilo logično i očekivano da se za ove neobične životinje vezuju i legende. Tako su ljudi počeli da ispredaju priče da su Čovečije ribice zapravo mladunci zmaja, jer upravo zmaj i živi u ovoj pećini, prema predanju.

Postojna cave Pećina Slovenija Foto: Shutterstock

Koliko su ove životinje značajne, jasno pokazuje i podatak da je 1859. godine u svom delu "O poreklu vrsta" pisao i čuveni Čarls Darvin.

Ne samo da su ove životinje posve neobičnog izgleda zanimljive, već dodatnu pažnju privlači i činjenica da više godina mogu da izdrže bez hrane. Njihov životni vek je do sto godina i smatraju se najvećim grabljivicama čije su pećine prirodno stanište. Uz sve to, ove životinje nemaju oči, ali zato u koži imaju receptore koji im omogućuju da osete potencijalni plen.

Da dodamo još i to da je koža Čovečijih ribica izuzetno osetljiva na svetlost, te da je prosečna dužina ovih životinja između 25 i 30 centimetara.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Resavska pećina je prava turistička atrakcija, godišnje je poseti preko 50.000 ljudi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja