• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tik uz jedan od nacionalnih parkova Srbije nalazi se posebno zanimljiv park prirode

Vreme čitanja: oko 3 min.

Danas je područje i Mokre Gore i Šargana okarakterisano kao područje od izuzetnog nacionalnog značaja i nalazi se pod zaštitom prve kategorije

  • 0
Deda Vide, Mokra Gora Foto: RINA

Sve dok 2005. godine je Park prirode Mokra Gora bio tretiran kao zaštitna zona jednog od nacionalnih parkova Srbije, sa kojim se praktično graniči.

Danas je područje i Mokre Gore i Šargana okarakterisano kao područje od izuzetnog nacionalnog značaja i nalazi se pod zaštitom prve kategorije.

Zanimljivo je pomenuti da se Park prirode Mokra Gora - Šargan nalazi zapravo na potezu između dve planinske lepotice - Zlatibora i Tare, te da zauzima područje kako Mokrogorske kotline, tako isto i deo kotline u blizini sela Kremna, navodi "Parksdinarides"“.

Na nadmorskoj visini od 1.478 metara nalazi se Iver, najviši planiski vrh ovog parka prirode.

Mokra Gora, Šarganska osmica Današnji izgled Železničke stanice Mokra Gora na Šarganskoj osmici. Foto: Wikimedia Commons/Ванилица

Lekovite vode Mokre Gore

Čini se da Majka priroda u ovom delu Srbije baš nije štedela. Pa je tako na području Mokre Gore prisutno obilje živog sveta, ali i brojni vodotokovi.

Beli Rzav, Kamešina i Bratešina se smatraju najvećim među njima. Vode koje su prisutne na području Mokrogorske kotline se ulivaju u reku Drinu, dok one koje su prisutne na području Kremanske kotline dalje teku u Zapadnu Moravu.

mokra gora Foto: RINA

Posebnu lepotu i značaj ovom delu Srbije daju i izvori voda, za koje se smatra da su lekoviti. U selu Kremna to je izvor Glišove vode. U Kotromanu je to izvor lekovite, a slane vode, poznat kao Radovanove vode. Izvor Svetog Jovana Krstitelja - Bela voda, koji je poznat po visokoj alkalnosti, te onaj, koji je poznat kao Dulov, nalaze se u koritu reke Kamešine.

Živi svet Mokre Gore

Vukovi, kunići i srne, ali i vidre i divokoze, te divlje mačke i mrki medvedi, životinje su koje obitavaju na području Parka prirode Mokra Gora - Šargan.

Ništa manje nije zanimljiv ni biljni svet koji je prisutan u tom delu naše zemlje. Oko osam stotina biljnih vrsta je prisutno na području ovog parka prirode. Od tog broja, njih čak 60 se smatraju endemskim, što itekako ukazuje na značaj koji ovo područje ima za očuvanje biljnog sveta.

MOKRA GORA VOZ NOSTALGIJA Šarganska osmica Foto: Tanjug/Srbija voz

Pored toga što je Park prirode Mokra Gora prepoznat kao PBA područje (engl. Prime Butterfly Areas), odnosno područje primarne oblasti za leptirove, takođe je i na listi značajnih područja za biljke na međunarodnom nivou, ali i za ptice i deo je Emerald mreže.

Poznata i kao Smaragdna mreža, Emerald je, kako navodi "Vikipedija" mreža koja se smatra izuzetno značajnom na međunarodnom nivou. Osnovni cilj koji ima je usmeren na očuvanje "divlje flore i faune i prirodnih staništa" i to u zemljama koje se ne nalaze u sastavu Evropske unije, odnosno koje su u fazi pridruživanja ili sa Unijom, generalno imaju odnose koji se mogu okarakterisati kao prijateljski.

mokra gora Foto: Rina.rs

Šarganska osmica i druge znamenitosti parka

S obzirom na to da čuvena Evropska pešačka staza, koja nosi oznaku E7 prolazi baš kroz područje ovog parka, to je pešačenje jedna od osnovnih aktivnosti mnogih posetilaca. Uz to, u dužini od stotinu kilometara se kroz Park prirode Mokra Gora protežu biciklističke staze, a postoje i staze namenjene ljubiteljima alpskog skijanja na Iveru.

Od ostalih aktivnosti se izdvajaju ribolov i posmatranje ptica, ali i vožnja čuvenom Šarganskom osmicom, koja se ne propušta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovog vikenda počinje letnja sezona: Opet kreće "Nostalgija" kroz Mokru Goru

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja