• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropska unija uvodi vizne olakšice za državljane Indije, uz jedan uslov

Vreme čitanja: oko 1 min.

Inicijativa Evropske komisije je zvanično odobrena 18. aprila ove godine

  • 0
Evropska Unija, EU Foto: Shutterstock/rarrarorro

Nova vizna šema, koja se karakteriše kao “kaskadna” uvedena je za državljane Indije, koji žele da posete teritoriju Evropske unije. Zapravo se radi o tome da šengensku vizu mogu dobiti stanovnici te zemlje, uz značajno povoljnije uslove. Pored toga što će moći da dobiju vize koje će uključivati više ulazaka i njihov rok važnosti će biti duži.

Osnovni cilj koji “kaskadni” sistem ima jeste da putnicima iz Indije, koji često putuju, bude olakšano pribavljanje šengenskih viza. Ukoliko im to pasoš, naravno dozvoljava.

Jednostavno, državljani Indije sada imaju pravo da apliciraju za vizu za više ulazaka, uz duži period važenja. Potrebno je, ipak da ispune jedan uslov.

bording karta, avion, pasoš, karta, avionska karta Foto: Pixabay/JoshuaWoroniecki

Da bi mogli da dobiju šengensku vizu i koriste je u skladu sa zakonom, potrebno je da su u prethodne tri godine već dva puta dobili šengensku vizu, navodi “Timesofindia”. Takođe je važno da njihova putna isprava ima dovoljan rok važnosti, tako da mogu dobiti i vizu koja će važiti pet godina.

Ukoliko se to dogodi, biće im omogućeno više ulazaka na teritoriju Evropske unije i izlazaka sa te teritorije, te neće biti potrebno da pribavljaju bilo kakvu posebnu vizu.

pasoš, putovanje Foto: Freepik

Podsećanja radi, šengenska viza predstavlja svojevrsnu dozvolu putovanja u okviru zemalja članica, kojih je ukupno 29. Od toga je 25 država koje su članice Evropske unije i četiri zemlje koje to nisu. Uz Švajcarsku i Island, to su i Norveška i Lihtenštajn. Generalno govoreći, šengenske vize podrazumevaju boravak do 90 dana i to u bilo kom periodu od 180 dana.

Inicijativa Evropske komisije je zvanično odobrena 18. aprila ove godine. Smatra se da ova odluka predstavlja značajan korak u poboljšanju odnosa između Evropske unije i Indije, te da će se to pozitivno odraziti i na turizam, ali i na interakciju između EU i Indije u poslovnom smislu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Parada zmija u Indiji: Ritual kojim teraju lošu karmu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja