• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za sto procenata su uvećane turističke takse u Lisabonu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Krajem prošloga meseca je od strane Gradskog veća Lisabona najavljeno povećanje turističkih taksi, ali i taksi za sve turiste koji u grad pristižu s mora

  • 0
Uspinjače u Lisabonu Foto: Đorđe Đurić

Svi koji posećuju glavni grad Portugalije, koji je poznat kao česta destinacija za turiste iz celog sveta, treba da budu spremni i na plaćanje turističke takse.

Krajem prošloga meseca je od strane Gradskog veća Lisabona najavljeno povećanje turističkih taksi, ali i taksi za sve turiste koji u grad pristižu s mora.

Kako navodi “Travelnews”, najpre će biti period javnih konsultacija o ovoj temi, a nakon 30 dana po završetku tih konsultacija će i ove nove odluke stupiti zvanično na snagu.

Razlog zbog čega su nadležni izneli predlog za uvećanje turistički taksi za sve putnike, koji u glavni grad Portugala pristižu s mora, usmeren je na poboljšanje kvaliteta turističke ponute, tako da će sredstva od tih taksi biti usmerena kako na čišćenje i transport, tako isto i na poboljšanje infrastrukture u gradu.

LISABON Foto: Unsplash/Claudio Schwarz

Trenutno je dva evra turistička taksa za jedno noćenje u Lisabonu, što se odnosi na sve smeštajne kapacitete. Prema najavama, predviđeno je povećanje za sto posto, tako da će iznositi četiri evra po noći. Od ove odluke su izuzeti putnici koji u Portugalu budu noćili u kampovima.

Lisabon grad panorama Porugal Foto: Shutterstock

Što se takse za putnike koji pristižu s mora tiče, ona trenutno iznosi jedan evro, a prema najavama će takođe biti viša za sto procenata, tako da će iznositi dva evra. Potpuno je svejedno da li putnici sa broda odluče da noće u Lisabonu ili ne, jer se ova taksa odnosi na svakog putnika koji u grad pristiže na takav način.

- Povećanje turističke takse je rezultat zaključka da bi turizam u Lisabonu trebalo da bude bolji i to tako da doprinese kvalitetu života u našem gradu - izjavio je gradonačelnik Lisabona, Karlos Moedas i dodao da će upravo zahvaljujući tome svaki turista koji bude posećivao Lisabon moći da uživa u kvalitetnijoj ponudi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pogledajte kako izgleda oluja u Portugaliji

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja