• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Otkrivamo omiljena jela najslavnijih ljudi koji su hodali zemljom: Bili smo u kubanskom hotelu gde su odsedali

Vreme čitanja: oko 3 min.

Top model Naomi Kempbel u ovom hotelu uvek naručuje zelenu salatu sa ribom

  • 0
Hotel Nacional Havana, zid slavnih Foto: Telegraf/D.K.

Hotel “Nacional” u Havani od svog osnivanja pre 94 godine, bio je, a i dalje je, omiljeno mesto boravka slavnih ličnosti.

Ponosno na ovu činjenicu, osoblje hotela je u spomen na svoje goste na više mesta u predvorju hotela postavilo panoe sa njihovim fotografijama a tu se nalazi i svojevrsni muzej sa različitim predmetima koje su pripadale glumcima, pevačima, umetnicima i političarima koji su ih posetili.

Jedna od najinteresantnijih memorabilija je zbirka fotografija slavnih gostiju sa navođenjem njihovog omiljenog menija u “Nacionalu”.

Novinar Telegrafa prilikom posete Havani, obišao je i ovaj hotel koji je pod zaštitom “Uneska” i saznao šta su voleli da jedu ljudi koji su obeležili nekoliko epoha.

Tako smo saznali da je prvi čovek koji je poleteo u svemir Jurij Gagarin imao skromne gastronomske prohteve jer su mu omiljena hrana bili kolekcija sireva sa maslinama i inćunima.

Njegova sunarodnica, prva žena u kosmosu Valentina Terješkova u Havani je volela da jede biskvit sa kremom od morskih plodova.

Omiljena hrana nekadašnjeg kancelara Britanije Vinstona Čerčila bila je piletina u lovačkom sosu i termidorom od jastoga, a pileće meso i šatobrijan rado su jeli Ava Gardner i Frenk Sinatra koji su ovde proveli medeni mesec. Da li u skladu sa svojim ulogama kauboja, Džon Vejn je najviše voleo da jede govedinu sa biberom, a ista vrsta mesa, ali u vidu file minjona sa prilogom od pečenog krompira, omiljena je holivudskom režiseru Oliveru Stounu.

Govedinu voli i američki glumac Ed Haris, koji je jede u belom vinu dok je njegov kolega Entoni Kvin jeo tartar biftek.

Govedinu je voleo i Marlon Brando ali sa prženim krompirom a čuveni plesač Fred Aster obožavao je file minjon sa šampinjonima.

Slavni šahista Hose Raul Kapablanka u “Nacionalu” je jeo pečenu prasetinu, britanski monarh Edvard VIII koji se odrekao prestola zbog ljubavi voleo je jagnjetinu a Rita Hejvort i njen suprug Ali Kan obožavali su složenac od spanaća i govedine sa bernez sosom.

Među svetskim zvezdama koji su boravili u prestonici Kube mnogo je ljubitelja plodova mora, što nije čudno jer se Havana nalazi na obali Meksičkog zaliva pa im stanovnika okeana u ugostiteljskoj ponudi ne manjka. Holivudski režiser Stiven Spilberg ovde rado jede špagete sa plodovima mora, čuveni majfijaški bos Laki Lućano voleo je da u tanjiru ima ruže od dimljenog lososa sa kaparima a američki glumac Kevin Spejsi u “Nacionalu” rado jede pečene škampe sa brendijem.

Škampi ali u vidu koktela sa jastogom, omiljena su hrana i njegovog kolege Majkla Daglasa. Čuveni džez muzičar Net King Kol obožavao je file lososa a glumac i pevač Hari Belafonte voleo je da ribu jede sa roštilja. Slavni komičar Baster Kiton preferirao je jastoga i to u vidu salate a ovog zglavkara sa enčiladom rado jede i španska glumačka zvezda Havijer Bardem.

Top model Naomi Kempbel u ovom hotelu uvek naručuje zelenu salatu sa ribom.

Glumac Kevin Kostner voli ćuretinu i to u salsi od voća, dok je među slavnima dosta ljubitelja italijanske hrane. Tako čuveni režiser Frensis Ford Kopola u “Nacionalu” obavezno naručuje pastu sa salsom alfredo, dok je slavni fudbaler Dijego Maradona voleo da jede picu sa šunkom i španskom kobasicom čorizo.

A da slavni umeju da budu skromni u svojim gurmanskim prohtevima svedoči i legendarni pisac Gabrijel Garsija Markes, koji je prilikom posete prestonici Kube jeo kukuruznu tortilju sa tostiranim bananama, dok je Dizni svojom omiljenom narudžbom demantovao srpsku uzrečicu “prost kao pasulj”. Kralj industrije crtaća obožavao je da u ovom hotelu sa pet zvezdica jede crni pasulj sa čili papričicama.

Neki od slavnih ostali su zapamćeni u ovom hotelu po svojoj ljubavi prema dezertima. Tako je čuveni “šerif” iz američkih vesterna Gari Kuper voleo da jede palačinke prelivene sosom od narandže i likera a francuski pisac i filozof Žan Pol Sartr obožavao je čizkejk.

(Ona.rs/D.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Havana obeležila 500 godina postojanja velikim vatrometom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja