• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stari grad, tvrđava i manastiri uz obilje prirodnih atrakcija: Sve to nudi Skijatos

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sakralni objekti i drugi značajni spomenici iz perioda kada je Venecija vladala ovim, danas grčkim ostrvom, svedoče o njegovoj dugoj i bogatoj istoriji

  • 0
Skijatos Foto: Telegraf

Neke od najlepših ostrvskih plaža u Grčkoj nalaze se upravo na Skijatosu. Međutim, ovo ostrvo posebno je po još nečem.

Sakralni objekti i drugi značajni spomenici iz perioda kada je Venecija vladala ovim, danas grčkim ostrvom, svedoče o njegovoj dugoj i bogatoj istoriji.

U severnom delu ostrva nalazi se dvorac, koji privlači pažnju turista. U doba kada je ostrvo bilo često na meti gusara, izgrađen je zamak, koji je postao jedan od simbola Skijatosa. Posebno je interesantno pomenuti da u okviru ovog zdanja postoje ruševine sakralnih objekata i to kako crkvi i kapela, tako isto i džamije, navodi „Skiathostravelguide“.

Kuća poznatog grčkog pisca, Aleksandrosa Papadijamnatisa, danas funkcioniše kao muzej. Građena u tradicionalnom arhitekstonskom stilu, karakterističnom za ovo ostrvo, svakako je jedna od atrakcija Skijatosa koju treba posetiti.

Skijatos Foto: Telegraf

Poluostrvo i tvrđava na njemu

Iako danas funkcioniše kao umetnička galerija, tvrđava Burci je takođe svedok bogate istorije Skijatosa. Izgrađena u doba mletačke vladavine, i u prošlosti je služila kao osnovna škola, te je odigrala značajnu ulogu i u toku borbe ostrvljana protiv turske vlasti.

Poznato je da su dvojica braće, Mlečani poreklom, zaslužni za gradnju tvrđave Burci. Kao što je poznato i da su u pitanju ljudi, koje su ostrvljani upamtili kao dobrotvore.

Još jedna od atrakcija omanjeg poluostrva, na kome se tvrđava nalazi jeste i pozorište na otvorenom, koje se uz ovo zdanje nalazi.

Sakralni objekti na Skijatosu

Šetnja starim delom glavnog i istoimenog grada ovog grčkog ostrva, predstavlja atrakciju sama po sebi. Ali ono što privlači pažnju mnogih turista, nisu samo neke od čuvenih plaža, koje se svrstavaju u prirodne lepote Skijatosa, već i crkve i manastiri.

U manastiru Evangelistrija, koji se nalazi na seveoistočnom delu ostrva funkcioniše i vrlo zanimljiv Muzej muzičkih instrumenata. Upravo je ovaj manastir danas i jedini na Skijatosu koji je aktivan.

Ostrvo Skijatos, plaže Sporadi, Grčka Foto: Pixabay/iooioo

Za manastir posvećen Vavedenju Presvete Bogorodice, odnosno Panagia Kunistra, koji se nalazi u zapadnom delu Skijatosa, vezuje se i posve zanimljiva legenda. Naziv na grčkom dovodi se u vezu sa glagolom koji se slobodno prevodi kao „ljuljati“, odnosno imenicom od njega izvedenom. Upravo za tu reč je i vezana legenda o monahu, koji je na jednom drvetu otkrio Bogorodičinu ikonu, koja se ljuljala.

Prirodne lepote Skijatosa

Plaže Lalarija i Kukunaris, sa razlogom su najpoznatije plaže Skijatosa. Ali na ovom grčkom ostrvu postoje i druge prirodne znamenitosti i lepote.

Izuzetno bogat živi svet karakteristika je jezera Strofilia na Skijatosu. Zapravo je u pitanju močvarno područje, koje se na ostrvima Grčke ne sreće baš tako često i koje je pod zaštitom.

Skijatos Skijatos / foto: Telegraf

Morske pećine nedaleko od plaže Lalarija, još su jedna od prirodnih atrakcija ovog ostrva.

Grupacija omanjih, nenaseljenih ostrva, smeštenih nedaleko od ovog grčkog ostrva, čine Skijatos još atraktivnijim. Upravo njih često posećuju turisti, kako bi se osamili i uživali u miru i tišini. Ostrvo Cugrias je među njima najpoznatije, a do ove atrakcije u toku sezone se organizuju izleti svakodnevno.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Porodica labudova "zaposela" plažu u Grčkoj

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja