• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Na listi 20 najlepših zemalja sveta mesto su našle i dve države iz komšiluka

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Da li ste posetili neku od ovih država?

  • 0
Novi Zeland leto Foto: Shutterstock

Putovanja su dragocena stvar kada obilazimo nova mesta, upoznajemo druge kulture i tako na neki način shvatamo nešto o sebi. Ukusi su različiti, pa će zato nekome jedna država biti najlepša, a nekom drugom - neka druga.

Međutim, kako se tehnologija razvijala, tako su mogućnosti za obilazak nekih zemalja dostupnije. Zato je napravljena lista najlepših zemalja sveta i svoje mesto na noj našle su Hrvatska i Slovenija.

U nastavku pročitajte koje su to zemlje. Krenućemo od poslednjeg mesta.

20. Japan

Skytree Tower Foto: Markus Mainka / imago stock&people / Profimedia

Ovo je zemlja sa nešto više od 125 miliona ljudi, najpoznatija je po tehnološkoj izvrsnosti, cvetu trešnje i epskoj planini Fudži. Naravno, najveći grad je Tokio sa 14 miliona stanovnika.

19. Slovenija

foto Pixabay foto Pixabay

Bivša jugoslovenska republika poznata je legendarnom jezeru Bled, ali i prelepoj obali. Smeštena je na idealnom mestu, a Ljubljana je jedna od destinacija koja je nazobilazna.

18. Portugalija

Uspinjače u Lisabonu Foto: Đorđe Đurić

Rodna zemlja jednog od najboljih fudbalera sveta, Ronalda, poznata je po muzici fado, slatkišu "pastel de nata", a britanskim turistima je jedna od omiljenih destinacija.

17. Indonezija

Indonezija kišobrani od bambusa Foto: Muljati Hidajat/Solent News & Photo Agency / Solent News / Profimedia

Prava je lokacija za ljubitelje ostrva, a sa pravom je hvaljena po svojoj lepoti, piše "Express". Primer za neverovatnu lepotu su i plaža Sanur na ostrvu Nusa Penida, planina Rinjani i njeni hramovi Borobudur.

16. Indija

Tadž Mahal, Agra, Indija Foto: Pixabay/wiganparky0

Svakako je najpoznatija ova država po Tadž Mahalu, a jedna je od najvećih i najgušće naseljenih zemalja na svetu. Ona je takođe dom Bolivuda, mnoštvo festivala i najbolje hrane na svetu.

15. Hrvatska

Poreč, Istra, Hrvatska Foto: Pixabay/Leonhard_Niederwimmer

Nama susedna država zauzela je 15. mesto, a prema glasačima najpoznatija je po prelepim plažama. Poslednjih decenija, dosta pažnje privlače šume, a posebno Dubrovnik i Split.

14. Argentina

Buenos Ajres Foto: Pixabay/pierobrun

Kako mnogi kažu, ova južnoamerička država je mesto gde možete naći "sve što vam srce želi", a pored toga ova zemlja koja proizvodi neka od najboljih vina na planeti.

13. Island

ISLAND PRIRODA REPORTAZA Foto: Tanjug/Tamara Đurić

Ova divna zemlja poznata je kao granica između severnoameričkog i evropskog kontinenta, pa je zbog toga središte intenzivne geološke aktivnosti i lepote. Kada ovo kažemo, mislimo na vulkane.

12. Čile

Čile Foto: Pixabay.com

Ponovo jedna država iz Južne Amerike, geografski sused Argentine. Kada je reč o prirodnim fenomenima, Čile je dom brojnih čuda uključujući pustinju Atakama, Nacionalni par Tores de Paine i veliki broj glečera.

11. Sjedinjene Američke Države

SAD, USA, Njujork Foto: Telegraf rs

I njena veličina je zaista impozantna i širok je dijapazon stvari koje možete videti, osetiti i probati. Svakako među njima su  urbana središta Njujork i San Francisko.

10. Južna Afrika

Južna Afrika Foto: Shutterstock

Ako vas nekad put nanese u ovu zemlju, onda je obavezno da posetite zaliv Sodvanu, da vidite cvetanje pustinje u Namakualandu, ali i da posetite Kalahari i posmatrate prelepe vodopade.

9. Grčka

Anafiotika, Atina, Grčka Foto: Shutterstock/KOSTAS TSEK

Vraćamo se u Evropu. Grčka je središte drevne civilizacije i takođe je jedno od omiljenih mesta britanskih turista. Zemlja je blagoslovena prelepom obalom, planinama ali i uvek zanimljivom Atinom.

8. Australija

Crown Towers, Barangaroo, Sidnej Foto: Shuttesrtock

Ova ostrvska zemlja, ujedno i kontinent, ima prelepo horizonte na bilo koju stranu da pogledate. Može se pohvaliti Velikim koralnim grebenom, Sidnejom, raznolikosti životinja, ali i divnim plažama.

7. Norveška

Oslo, Norveška Foto: Pixabay/oleklaussen

Ova zemlja na severu Starog kontinenta je odlična destinacija za sve one koji vole reke, potoke, fjordove koji inspirišu mnoge umetnike. Idealno je mesto za sve koji su više ljubitelji hladnog vremena.

6. Velika Britanija

London, grad, Velika Britanija Foto: Unsplash/Sabrina Mazzeo

Ovo je možda i jedna od najmanjih država koje su se našle na ovoj listi. Ipak, njena veličina ne mora da bude pokazatelj njene "običnosti". Prelepi su pejzaži, divna i karakteristična sela koja su odličan predah od gradske vreve.

5. Francuska

Grad Pariz Foto: Shutterstock

Sused ove gorepomenute države jedna je od ikona evropskog kontinenta. Svetu je dala mnogo, od lepote Pariza, do sireva i vina, ljubavi i hleba, a pogleda na šumovite plaže zaista je jedinstveno.

4. Švajcarska

Interlaken, Švajcarska, putovanja, grad Foto: Shutterstock/Gaspar Janos

Zapanjujući pejzaži ove alpske zemlje privlače ljude iz celog sveta. Jezera, brane, zelenilo, planinski lanac, sve je to ono što ih dovodi u ovu zemlju čokolade i sira, ali i domovine Rodžera Federera.

3. Kanada

Vankuver, grad, Kanada Foto: Unsplash/Kyle Ryan

Bronzanu medalju uzela je Kanada. Ono po čemu je najpoznatija jesu Nijagarini vodopadi koji su dugo godina bili na naslovnoj strani mnogih poznatih časopisa. Pored toga, mogu se pohvaliti i stenovitim planinama i šumama.

2. Italija

Rim Foto: Pexels

Nama zemlja geografski blizu i ona koju ste verovatno posetili ili imate u planu, jeste zaista zasluženo na drugom mesto. Epicentar je umetnosti, jedno od najboljih mesta za hranu, vino i avanturu. Najposećeniji gradovi su Rim, Venecija i Verona.

1. Novi Zeland

Možda iznenađujuća informacija, ali ova nama daleka zemlja zauzela je primat. Jezero Taranaki je najpoznatija destinacija i nalazi se u gradskom delu okruženo bujnim biljakama sa pogledom na vulkan u daljini.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Magični zalazak sunca u Posidiju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja