• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Među top 10 evropskih gradova za 2024. nalazi se i jedan u našem komšiluku

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zanimljivo je pomenuti da se glavni grad Hrvatske takođe našao među najboljim evropskim glavnim gradovima za posete turista tokom ove godine

  • 0
Lisabon, Portugalija Foto: Unsplash/Aayush Gupta

Mnoge aspekte su uzeli u obzir istraživači, koji su se potrudili da naprave listu najpoželjnijih evropskih gradova za putovanja tokom ove godine.

Pored toga što su analizirali cene, tokom istraživanja su se članovi tima „Visa Guide“ bavili i aspektom bezbednosti, što je i izuzetno važno za nesmetano upoznavanje konkretne destinacije.

Ništa manje nije značajno ni to kako se prema strancima ponaša lokalno stanovništvo, pa je u tom smislu takođe razmatrano i da li su meštani ljubazni prema turistima ili ne. Naravno, sve to je analizirano bez obzira da li se posetioci služe engleskim jezikom ili ne.

Tokom istraživanja došlo se do zaključka da su rezultati nešto drugačiji nego prethodne godine. Tačnije, niže ocene je generalno Stari kontinent ove godine dobio zbog dva aspekta i to najpre za bezbednost, a zatim i za ljubaznost lokalnog stanovništva.

lisabon, portugalija Foto: Pixabay

Ne samo da je Lisabon najbolji evropski grad za turiste za 2024. godinu, nego je u pitanju i finansijski jedna od povoljnijih destinacija, ističe „Travelnews“. Procena je da je 385 evra potrebno nedeljno turistima za boravak u glavnom gradu Portugala.

Iako je prošle godine proglašen najboljom evropskom destinacijom, ove godine je Amsterdam na visokom, drugom mestu. Razlog za taj pad odnosi se na finansije, budući da su procenjeni troškovi značajno povećani u odnosu na prošlu godinu. Tačnije, prošle godine je procenjeno 315 evra troška za turiste koji odluče da posete Amsterdam, dok je ove godine to 465 evra.

grad, amsterdam, ljudi Amsterdam / Foto: Unsplash

Po pitanju bezbednosti, najbolje je rangiran Prag, iako se našao na trećem mestu ove liste.

Najprijateljskiji grad na evropskom tlu za ovu godinu je Madrid.

Zanimljivo je pomenuti da se glavni grad Hrvatske takođe našao među najboljim evropskim glavnim gradovima za posete turista tokom ove godine.

Zagreb Foto: Shutterstock

Top 10 lista najboljih evropskih gradova za 2024. godinu izgleda ovako:

1. Lisabon

2. Amsterdam

3. Prag

4. Varšava

5. Madrid

6. Zagreb

7. London

8. Rim

9. Bern

10. Pariz

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Rešenje za gužve u saobraćaju sve vreme nam je pred nosom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja