• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Način borbe protiv prekomernog turizma: Ovaj grad redukuje broj rečnih brodova

Vreme čitanja: oko 1 min.

Budući da je tokom prošle godine čak 2.300 brodova plovilo amsterdamskim kanalima, to su nadležni u glavnom gradu Holandije najavili smanjenje broja rečnih brodova i to za minimum hiljadu

  • 0
Turistički autobus Holandija Foto: hans engbers / Shutterstock.com

Problemi prekomernog turizma se na brojnim destinacijama širom Evrope i sveta rešavaju na različite načine. Sve sa ciljem da se umanji negativan efekat koji prekomerni broj posetilaca može da prouzrokuje.

Na pojedinim destinacijama uvode se turističke takse, dok ima i onih lokacija, koje su borbu protiv prekomernog turizma usmerile na uvođenje različitih vrsta ograničenja.

Budući da je tokom prošle godine čak 2.300 brodova plovilo amsterdamskim kanalima, to su nadležni u glavnom gradu Holandije najavili smanjenje broja rečnih brodova i to za minimum hiljadu.

Tačnije, prema aktuelnim najavama, u planu je do 2028. godine da se broj turističkih rečnih brodova kojima će biti dozvoljeno da iskrcaju putnike u ovom holandskom gradu, smanji na 1.150.

Amsterdam Airport Schiphol Aerodrom Shiphol Foto: Shutterstock

- Problem prekomernog turizma dostigao je vrhunac u toku prolećne sezone u Holandiji, kada je u glavnom gradu pristalo hiljadu brodova - izjavio je zamenik gradonačelnika Amsterdama, Haster van Buren za „Travelnews“.

Međutim, iako je ova odluka sa aspekta problema koji uzrokuje prekomerni turizam krajnje opravdana, ne treba izgubiti iz vida ni finansijski aspekt te odluke. Tačnije, ne treba zaboraviti da će to i te kako imati negativan uticaj i na prihode, koje glavni grad Holandije ima od poseta turista ne samo iz Evrope, nego i iz celog sveta.

Amsterdam Foto: Pixabay

Vrlo je verovatno da će to imati negativan efekat i na broj noćenja, pa nadležni u ovom gradu iznose procenu da bi restrikcija broja brodova, kojima će biti dozvoljeno da iskrcaju putnike u Amsterdamu, podrazumevati da se očekuje smanjenje broja noćenja u hotelima i to za 200.000.

Takođe, prema predviđanjima nadležnih, ova mera bi mogla da se odrazi i na procenjenu zaradu od turističkih poseta, u smislu da su procene čelnika Amsterdama da će se u gradsku kasu sliti gotovo 78 miliona američkih dolara manje nego sada.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Rešenje za gužve u saobraćaju sve vreme nam je pred nosom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja