• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nije velelepna samo spolja, već i iznutra: Bazilika je simbol ovog grada

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bazilika Sagrada Familija je svakako jedna od najpoznatijih znamenitosti Barselone

  • 0
la sagrada familia Foto: Pavol Svantner/Unsplash

Često okarakterisan kao umetnik, koji na neverovatan način ume da kombinuje umetnost i prirodu, te da iskoristi najbolje i od jedne i od druge, Gaudi je zaslužan za baziliku koja je vremenom postala pravi pravcati simbol jednog španskog grada.

Bazilika Sagrada Familija je svakako jedna od najpoznatijih znamenitosti Barselone.

U gradu postoji i bazilika Santa Marija del Mar, koja je takođe impresivna i sa razlogom opčinjava mnoge turiste. Kako navodi „Spain.info“, ova svetinja smatra se blagom perioda gotike u Kataloniji, a posebno je zanimljivo to što su stanovnici tog dela grada tokom srednjeg veka uspeli da se ujedine, kako bi ovo zdanje izgradili.

Još jedno Gaudijevo zdanje

Pažnju posetilaca ovog španskog grada, bez ikakve sumnje privlači i Kaza Batlo (šp. Casa Batllo). Vrlo često ostaju opčinjeni njenim šarenilom, koje je neretko svrstava u pravo mesto iz bajke.

Barselona Foto: Shutterstock

Obilje boja prvo je što posetioci mogu da ugledaju, a Kaza Batlo je i domaćin vrlo zanimljivog događaja, koji se organizuje u toku letnjih meseci. Večernji događaj poznat pod nazivom „Magične noći“, koji se na krovu ovog zdanja organizuje, pruža mogućnost posetiocima da uživaju u čarima muzike uživo.

Barselona, Španija Foto: Pixabay/dominickvietor

Dimnjaci ratnika

Na mnogim zdanjima u Barseloni Gaudi je ostavio svoj pečat. Jedno od njih je i Kaza Mila (šp. Casa Mila), za koje se često navodi da je, vrlo verovatno vrhunac njegove umetnosti.

Na krovnoj terasi ovog velelepnog zdanja nalaze se detalji koji su i zaslužni za to što se često izdvaja kao jedna od atrakcija Barselone. Dimnjaci koji krase krovnu terasu u velikoj meri podsećaju na ratnike, koje okružuju pustinjske dine.

barselona, španija Foto: Unsplash

Može se čuti i da je režiser čuvenog filma „Ratovi zvezda“ upravo tu pronašao inspiraciju za izgled „šlemova carskih jurišnika“.

Izuzev dnevnih obilazaka ovog neobičnog zdanja, posetiocima je na raspolaganju i mogućnost da Kaza Mila posete i u toku večeri. Takođe, na raspolaganju im je i opcija da uživaju na terasi ovog zdanja, na kojoj se organizuju koncerti džez muzike ili da se opuste u kafiću koji se tu nalazi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na ovakvom mestu zaboraviš na sve: Sedneš, ćutiš i uživaš, dok pogled pred tobom "puca"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja