• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Telegraf na mestu "smaka sveta": Meteor pobio dinosauruse, ali stvorio Karibe

D. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ekipa Telegrafa tokom posete Kubi otišla je i u Vinjales, koji je UNESKO sa razlogom proglasio svetskom baštinom.

  • 0
Vinjales, Kuba Foto: D. K.

Asteroid prečnika 10 kilometara koji je pre 65 miliona godina udario u poluostrvo Jukatan izazvao je izumiranje više od 70 odsto kopnenih i morskih životinja uključujući i dinosauruse. Međutim, ovaj apokaliptični događaj doveo je do formiranja karipskih ostrva od materijala koji je asteroid podigao sa dna mora. Zahvaljujući tome nastala je Kuba, a prvi njen deo koji je izronio iz okeana bio je Vinjales, jedno od najlepih područja ove karipske zemlje poznato i po uzgoju duvana od kojih se prave najbolje cigare na svetu.

Ekipa Telegrafa tokom posete Kubi posetila je i Vinjales koji je UNESKO sa razlogom proglasio svetskom baštinom. Jedna od najzanimljivijih turističkih atrakcija na ovom mestu je mural praistorije, koji na svojevrstan način opisuje evoluciju životinjskih vrsta nakon što se Vinjales izdigao sa dna Meksičkog zaliva.

Mural je naslikan na džinovskoj steni, rađen je od 1961. do 1965. godine što nije nikakvo čudo uzimajući u obzir da je dugačak 120 metara. Rad je umetnika Leovigilda Gonzalesa Morilja, čiji je učitelj bio meksički slikar Dijego Rivera, poznatiji kao suprug genijalne Fride Kalo. Na muralu su prikazane različite praistorijske morske zatim kopnene životinje i na kraju ljudi.

Vinjales, Kuba Foto: D. K.

Baš na ovom mestu nalazi se i Pećina Indijanaca, gde se domorodačko stanovništvo skrivalo od najezde Španaca. U svrhu turističke eksploatacije pećinom krstare motorni čamci koji posetiocima iz čitavog sveta pružaju priliku da osmotre različite krečnjačke formacije i dive se podzemnoj reci koja ističe u predivnu lagunu okruženu gustim zelenilom.

Vinjales karakteriše crvena zemlja koja je izuzetno pogodna za uzgoj duvana. Otac i sin Serhio i Benito na svojoj farmi uzgajaju ovu biljku, ali nemaju pravo da se bave proizvodnjom cigareta jer na to monopol imaju samo državne firme.

Vinjales, Kuba Foto: D. K.

- Najveći deo naše proizvodnje, čak 90 odsto uzima država koja i određuje cenu duvana. Od onoga što nama ostane pravimo cigare koje prodajemo turistima, ali ne smemo da na njih postavljamo prsten. Takođe, proizvodimo kafu, med i rum, sve je domaće i izuzetno dobrog kvaliteta - priča Benito pućkajući svoj proizvod.

Dok mačetom orezuje listove duvana, objašnjava nam da su vremena kada su se cigare motale na butinama, davna prošlost.

- Smatralo se da što je lepša devojka koja ih “mesi” na butini, to su i cigare ukusnije. Takva praksa je odavno napuštena između ostalog i iz higijenskih razloga. Sada ih motamo na dasci, čekamo sezonu kiša da se duvan ovlaži i postane elastičan kako bismo mogli da ga savijamo u cigare. Tako formirane idu na sušenje i onda su spremne da se zapale - otkriva nam Benito tajnu proizvodnje najboljih cigara na svetu.

Vinjales, Kuba Foto: D. K.

Na ovom području gaji se i šećerna trska a turisti imaju priliku da tu probaju i sok od ove biljke čijom se kristalizacijom dobija šećer. Ljubazni meštani za sitnu paru spremni su da na licu mesta na primitivnoj presi iscede trsku iz koje izlazi začuđujuća količina tečnosti. Ekipa Telegrafa koja je probala sok od trske ne bi ga pila ponovo jer je ukus u najblažu ruku odvratan. Najviše podseća na tečnost koja ostane posle kuvanja pšenice samo što je slađeg ukusa.

Meštani Vinjalesa osim u rumu i cigarama iz sopstvene proizvodnje uživaju i u hrani takođe iz domaćeg uzgoja. Nisu mnogo izbirljivi kada je u pitanju meso, pa odgajaju i jedu jednu vrstu glodara tzv. kubansku hutiju. To što su im na meniju glodari ima i svoj razumljiv razlog, domaćih životinja je na Kubi malo i na velikoj su ceni. Koliko se o njima vodi računa svedoči i to da Kubancu koji se zaželi govedine pa zakolje kravu sledi dugogodišnja robija jer se ova vrsta životinja odgaja isključivo radi mleka koje je u ovoj karipskoj zemlji dragocena namirnica.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zavirite u čudesni bar na Kubi gde je sedeo Ernest Hemingvej

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja