• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čak 4 glavna grada ima kraljevina na afričkom tlu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uz Rabat, koji je i danas glavni grad kraljevine, to su i gradovi Marakeš, Meknes i Fes

  • 0
rabat Foto: Pixabay

I mada je Kazablanka ne samo po površini najveći, nego i jedan od najpoznatijih gradova u Kraljevini Maroko, ono po čemu je ova zemlja posebno zanimljiva jesu njeni glavni gradovi.

Ne, nismo pogrešili.

Zapravo, u Maroku postoje čak četiri takozvana carska grada. Tačnije, kako objašnjava “Visitmorocco”, u pitanju su gradovi, koji su tokom vladavine članova četiri dinastije bili okarakterisani kao glavni gradovi.

Uz Rabat, koji je i danas glavni grad kraljevine, to su i gradovi Marakeš, Meknes i Fes.

Marakeš, Maroko Foto: Pixabay/gorsche

Rabat

Bez ikakve sumnje, turistima iz celog sveta koji posećuju Kraljevinu Maroko često pažnju privlači i današnji glavni grad.

Posebno je interesantna poseta starom delu grada, iako se Rabat može pohvaliti i novoizgrađenim delom, u kome se nalaze brojni ugostiteljski objekti i prostrani bulevari, navodi “Traveltriangle”. Takođe, plaže u ovom gradu turisti vrlo rado posećuju.

Marakeš

Ako se ima na umu da je upravo Marakeš svrstan u red najposećenijih destinacija u čitavoj zemlji, onda je i sasvim jasno da se radi o gradu koji ima toliko toga da ponudi posetiocima.

Naročito je atraktivna pozicija koju Marakeš zauzima, budući da se nalazi nedaleko od planine Atlas, koja daje posebnu dozu mističnosti čitavom gradu.

Džamija Koutoubia i muzej “Dar Si Said” smatraju se nekim od najpoznatijih lokacija u gradu.

Meknes

U severnom delu zemlje nalazi se grad Meknes, koji je bio glavni, odnosno carski grad tokom devetog veka. Iako možda nema tako pozitivnu atmosferu, poseta ovom gradu smatra se najboljom opcijom za sve ljubitelje istorije.

Sem kraljevske palate, u Meknesu postoje i značajni muzeji, ali i arheološki lokaliteti, što posetu čini izuzetno zanimljivom.

Fes

Na području Magreba postoji grad čija se starost procenjuje na 1.200 godina. Grad Fes važi za još jednu od atraktivnih destinacija u ovoj zemlji, a naročito zbog njegove istorije. Naime, u vreme kada su tu živeli Francuzi, koji su ostavili svoj pečat u gradu, izgrađene su i zanimljive avenije, ali i fontane i druge građevine, što u velikoj meri donosi u Fes i duh Pariza.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ludnica na ulicama Marakeša: Ekskluzivni snimci Telegrafa iz Maroka, navijači slave istoriju na SP

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja