• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čak više od stotinu malenih ostrva povezanih kanalima čine ovaj grad jedinstvenim

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neretko se ovaj italijanski grad vezuje za romantiku, čemu doprinosi i čuveni Most uzdaha, ali i odlično očuvana arhitektura, koja svedoči o njegovoj bogatoj istoriji

  • 0
Ljubav, par, Venecija Foto: Shutterstock

Simbol Serenisime, kako se Venecija još nazivala, bez ikakve sumnje su kanali, koji povezuju više od stotinu ostrvaca. Neretko se ovaj italijanski grad vezuje za romantiku, čemu doprinose i gondole, ali i odlično očuvana arhitektura, koja svedoči o njegovoj bogatoj istoriji.

I bez obzira na to da li neko Veneciju posećuje prvi put ili joj se rado vraća iznova, bazilika posvećena Svetom Marku svakako je jedna od lokacija koja je nezaobilazna. Kupole venecijanske bazilike sa zlatnim motivima i nestvarno lep mozaik koji krasi njenu unutrašnjost, tek su neki od razloga za posetu ovoj gradskoj atrakciji.

Ništa manje zanimljiv nije ni Trg Svetog Marka. Na njemu se, izuzev već pomenute bazilike, nalaze i Duždeva palata i Arheološki muzej, pored ostalih zanimljivih građevina.

Trg Svetog Marka, Venecija Ilustracija: Pixabay

Most uzdaha u Veneciji

Iako njegova istorija nije zapravo uopšte svetla, Most uzdaha danas predstavlja još jednu od poznatih atrakcija italijanskog grada, čija je teritorija načinjena od preko stotinu manjih ostrva koja su povezana kanalima.

Sa druge strane kanala se nekada nalazio zatvor, te su preko Mosta uzdaha u prošlosti prolazili osuđenici upravo na putu do zatvora, ističe „Venicelover“.

Duždeva palata nalazi se na drugom kraju mosta, a u ovom velelepnom zdanju danas je muzej. Nekada je tu bilo sedište mletačkog dužda, koji je bio na čelu tadašnje republike. Posetiocima se danas nudi prilika da vide i kako je izgledala soba venecijanskog vladara.

Kanali, kanali i opet kanali

Pomenuli smo već da su kanali mnogima prva asocijacija na ovaj, po mnogo čemu jedinstveni grad. Iako ih ima dosta, jedan posebno privlači pažnju posetilaca Venecije.

Venecija, Italija Foto: Pixabay/michelleraponi

Sa razlogom je ovaj venecijanski kanal poznat i kao Veliki (it. Canal Grande), budući da čak kroz područje šest gradskih okruga prolazi i da do njega vode mnogi manji kanali. Na polovini Velikog kanala otprilike nalazi se još jedna od gradskih atrakcija. U pitanju je most Rialto (it. Ponte di Rialto), koji je namenjen pešacima i poznat je po brojnim zanimljivim prodavnicama, koje se na njemu nalaze.

Venecija, Italija Foto: Ustupljene fotografije/Vaslios Proveleggios

I mada se ne može osporiti da sam grad ima toliko toga da ponudi posetiocima, kao jedna od posebno atraktivnih aktivnosti tokom boravka u Veneciji, ističe se izlet na ostrvo Murano, koje je gradu i najbliže. Upravo na tom ostrvu se izrađuju predmeti od čuvenog murano stakla, koji su postali poznati širom Evrope, ali i sveta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Hiljade ljudi uživalo na karnevalu u Veneciji nakon dve godine pauze: Kostimi su veličanstveni

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja