• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Umag, rodno mesto Baby Lasagne: Romantični primorski gradić jedinstvene lepote postaje sve popularniji

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istorija grada datira još iz antičkog vremena

  • 0
Umag, Hrvatska, primorje Foto: Shutterstock/xbrchx

Još uvek smo pod utiskom nedavno završenog Eurosonga, a prava zvezda najpoznatijeg muzičkog takmičenja na našem kontinentu postao je Baby Lasagna, odnosno Marko Purišić.

Prava pompa je nastala oko ovog upečatljivog muzičara da je sve vezano za njega postalo interesantno javnosti. Ono što mi možemo reći jeste da je Marko iz Umaga, grada na obali Istre koji će sad zasigurno postati jedna od omiljenih destinacija za turiste u predstojećoj sezoni.

Umag se nalazi na severu Istre, nedaleko od slovenačke granice koji obiluje brojnim zanimljivostima, prekrasnim okruženjem u kojem svako može naći zanimaciju za sebe, piše "Places of juma". Mnogi ga zovu "vrata u Hrvatsku". Nekada je bio letnja rezidencija rimskog plemstva i primorski grad za odmor na hrvatskom Jadranu. Zbog jedinstvene lepote, postao je jedan od najpoznatijih turističkih destinacija u zemlji.

U njemu živi oko 13.000 stanovnika, a najpoznatija naselja su Zambratija i Savudrija.

Valja pomenuti da je romantični stari grad sa crkvama i kaldrmom neizbežan za videti ako se nađete u ovom gradu.

Stari grad

Istorija grada seže u antičko doba. I danas se ostaci gradskih zidina i kula mogu videti iz tog doba na koji je u velikoj meri uticao venecijanski stil. Živopisnim šetalištem uz more sa kamenim kućama nižu se restorani i kafići sa zadivljujućim pogledom na more. Tu možete naći i malu gradsku plažu Dante.

crkva, Umag, crkva u Umagu Foto: Shutterstock/Boerescu

Na glavnom trgu, Trgu slobode možete naći lepe kafiće gde možete uživati i u domaćim jelima. Ipak, najvažnija atrakcija je Crkva Uznesenja Bogorodice sa čije samostojeće crkvene kule Svete Pelegrine se pruža pogled na celi stari grad Umag. Uličice vode i do Gradskog muzeja gde su izloženi arheološki eksponati iz rimskog perioda.

Svetionik Savudrija

svetionik, Umag, Hrvatska, obala, primorje Foto: Shutterstock/U. Gernhoefer

Ovo je sigurno jedna od najlepših atrakcija u Umagu koji se nalazi oko devet kilometara od centra grada. Pre skoro 200 godina, objekat je sagradio arhitekta Pjetro Nobile od lokalnog belog kamena sa obale. Visok je skoro 36 metara, lepo je smešten na rtu čija je kamenita plaža savršena za kupanje.

Savudrijska plaža

Samo 300 metara južno od svetionika, nalazi se Savudrija plaža. Tu možete videti tipične čamce koji vise na drvenim stubovima koji su postali i obeležje regiona. Jedinstven je doživljaj zalazak sunce na ovom mestu.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Letovali smo u Hrvatskoj i ostali u čudu: Zvirite u skivene delove najskupljeg letovališta u Evropi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja