• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ostatak Panonskog mora je i jezero, koje je poznato po lekovitom blatu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nije tajna da je blato iz jezera Rusanda poznato po lekovitosti, pa ne čudi što se koristi u istoimenoj banji za tretmane

  • 0
Selo Melenci, jezero Rusanda Foto: Wikimedia/Stebunik

Kao relikt, odnosno ostatak nekadašnjeg Panonskog mora, jezero Rusanda zauzima površinu od oko četiri kvadratna kilometara i na njegovim obalama nalazi se istoimena banja. Nije tajna da je blato iz jezera Rusanda poznato po lekovitosti, pa ne čudi što se koristi u istoimenoj banji za tretmane.

Banja Rusanda udaljena je tek nešto manje od 20 kilometara od grada Zrenjanina i nalazi se na teritoriji Melenaca.

Od glavnog grada naše zemlje je ovo lečilište udaljeno oko sto kilometara.

Zrenjanin Foto: Shutterstock/ Roman023_photography

Zanimljivo je pomenuti da je peloid iz jezera Rusanda nekada korišćen i u pojedinim prestonicama Starog kontinenta, navodi „Banjeusrbiji“.

Lekovitost Rusande

Pored toga što se blato bogato mineralima i drugim elementima iz jezera Rusanda izdvaja po lekovitosti, ne treba zaboraviti ni to da u ovom lečilištu postoji i izvor termomineralne vode. Doduše jedan, ali vredan, što bi se reklo, budući da se voda sa tog izvora i koristi u terapijske svrhe u pomenutoj banji.

Temperatura vode na tom izvoru iznosi 32 stepena Celzijusove skale.

Prema dostupnim podacima, banja Rusanda je kao lečilište počela da funkcioniše u drugoj polovini 19. veka. Tačnije, 1867. godine i to nakon višegodišnjih ispitivanja lekovitosti njenih voda od strane tadašnjih bečkih stručnjaka, koji su bili oduševljeni kvalitetom i lekovitošću termomineralnih voda ove banje.

Melenci, saobraćajne nesreće Foto: Nikola Bilić

Lečenje u Rusandi

Boravak u ovom lečilištu prija i telu i duši, kako zbog brojnih terapija koje su u banjskoj ponudi, tako i zbog prirode samog predela, ali i okoline, koja je u najmanju ruku zanimljiva.

Izuzev hidroterapije i peloidne terapije, u ovom lečilištu se pacijentima nudi i magnetna terapija, fototerapija i akupunktura, ali i podvodna masaža, ultrazvučna terapija, parafin i mnoge druge metode, koje su usmerene na tretiranje kako kožnih oboljenja i različitih oblika reumatizma, tako isto i stanja posle trauma. Uz to, smatra se da vode i blato Rusande mogu pomoći kod određenih ginekoloških oboljenja, ali i kod problema sa kičmenim stubom i mišićnim sistemom, te kod neuroloških problema i oboljenja krvnih sudova, između ostalog.

Selo Melenci, jezero Rusanda Foto: Wikimedia/Биљана Стевлић

Okolina banje

Ne treba propustiti i neke od najpoznatijih atrakcija u okolini Rusande. Ečka i Carska bara, samo su neke od njih, mada ništa manje nisu zanimljivi ni dvorac „Fantast“ i grad Zrenjanin.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Grčki bloger i influenser pozdravio čitaoce i čitateljke portala Ona.rs iz Soko banje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja