• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Krampeti su pravi specijalitet koji ne smete da propustite: Recept za doručak iz snova

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo rupičasto testo je nešto između pogačica i palačinki, a može se jesti i sa slanim i sa slatkim

  • 0
Krampeti Foto: Shutterstock

Engleski krampeti (crumpet) su odlični za početak dana.

Njihova tekstura je podseća na testo za palačinke, ali su i pomalo hlebasti - što ih čini odličnim receptom za doručak. Često se jedu sa slatkim prelivima poput meda, marmelade ili sa puterom. No, mnogi tvrde da su još lepši kada se jedu slani, a na vama je slobodno eksperimentisanje.

Sastojci za krampete:

  • 400 ml mleka
  • 100 ml mlake vode
  • 1 kašika suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 300 g belog brašna
  • pola kašičice sode bikarbone
  • ulje

Priprema krampeta:

Za početak zagrejte mleko.

U činiji rastvorite kvasac i šećer u toplom mleku i 100 ml mlake vode. Ostavite na toplom da odstoji 15 minuta, ili dok ne postane penasto.

Prosejte brašno, sodu bikarbonu i so u veliku činiju. Napravite udubljenje u sredini i sipajte mešavinu kvasca. Mešajte dok ne sjedinite sve i po potrebi dodajte malo vode.

Pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite na stranu 45 minuta ili dok se na površini ne stvore mehurići.

Zagrejte vrlo malo ulja na srednjoj vatri.

Testo otkrijte i promešajte jednom.

U tiganj stavljajte po jednu manju kutlaču testa, ali ga sipajte precizno i u mestu.

PRžite jednu stranu pet minuta, tačnije, dok se na površini ne pojave mehurići. Kada oni popucaju i ostanu rupice, pažljivo okrenite krampete i pržite jedan minut na toj strani.

Nakon svake "serije" ponovo dospite par kapi ulja u tiganj.

Poslužite ih tople uz prilog po želji.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Uštipci od krompira: Teleport mašina do detinjstva

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti