• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kremasti sutlijaš sa cimetom: Fantastični desert za sve generacije

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jednostvna poslastica koju ćete stalno praviti

  • 0
Sutlija, sutlijaš, pirinač, slatkiš, poslastica Foto: Shutterstock

Posle obilnog obroka valja i zasladiti se. Zato je recept za sutlijaš sa cimetom pravi izbor, a osim toga možete ga jesti i kao užinu.

Sastojci za sutlijaš sa cimetom:

  • 100 g pirinča
  • 200 ml vode
  • 400 ml mleka
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 3 kašike šećera
  • malo soli
  • cimet

Priprema sutlijaša sa cimetom:

Pirinač sipajte u šerpu, nalijte vodu, posolite po ukusu i stavite da se kuva. Kada proključa, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka najviše 10 minuta, sve dok pirinač ne upije vodu. Povremeno promešajte.

Kada voda uvri, sklonite sa šporeta i dodajte polovinu količine mleka i vratite na ringlu. Pojačajte temperaturu da ponovo provri i čim se to desi, smanjite temperaturu. Poklopite ali ostavite malo otvorenu šerpu i ostavite da se krčka uz povremeno mešanje, sve dok smesa ne počne da se zgušnjava.

Posle nekih 15 minuta dodajte preostalo mleko, šećer i vanilin šećer i kuvajte na srednjoj temperaturi još oko 15 minuta. Manja temperatura je važna kako se pirinač ne bi zalepio za dno šerpe.

Pred kraj sklonite poklopac i ostavite da se krčka na laganoj vatri. Probajte pirinač, da vidite da li se dovoljno zgusnuo. Treba da bude mekan, ali ne da se prekuva i da se raspadne. Mleko će ispariti, pa će sutlijaš biti kremast, ali ako previše ispari onda će se sutlijaš previše zgusnuti.

Ostavite ga nekih 10 minuta da se prohladi pa ga sipajte u keramičke činije. Pospite preko sutlijaša cimet po želji i u količini koju želite.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kačamak na pirotski način - nije ono na šta ste prvo pomislili

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti