• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najveće rizično ulaganje do sada: Amazon investira milijarde dolara u startap Antropik, šta to znači za svet?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Startap Antropik ima svoj četbot Klod, koji je direktan konkurent ChatGPT-ju

  • 0
Anthropic Amazon Foto: Shutterstock
  • Tehnološke kompanije se nadmeću u oblasti veštačke intelgencije

  • Ujedno, vodi se još jedna trka - ko će više uložiti

  • Amazon je ranije najavio da će uložiti 4 milijarde dolara u startap, novac investiran u dve runde

Amazon je napravio najveću "spoljnu investiciju" u svojoj trodecenijskoj istoriji postojanja, jer želi da dobije prednost u "trci veštačke inteligencije".

Tehnološki gigant je podržao startap Antropik (Anthropic) iz San Franciska sa 2,75 milijardi dolara, koji se smatra jednim od lidera u generativnoj veštačkoj inteligenciji. Njegov model četbot Klod (Claude) takmiče se sa kompanijom Open AI i njenim ChatGPT-jem.

Početno ulaganje od 1,25 milijardi dolara bilo je u septembru. Vest od srede odnosi se drugi deo tog finansiranja.

Amazon će zadržati manjinski udeo u kompaniji i neće imati mesto u Upravnom odboru Anthropic-a, saopštila je kompanija. Posao je sklopljen po poslednjoj proceni vrednosti startapa, koja je iznosila 18,4 milijarde dolara, prema neimenovanom izvoru CNBC.

Tokom prošle godine, startap je zaključio pet različitih dogovora o finansiranju u vrednosti od oko 7,3 milijarde dolara. Proizvod kompanije direktno se takmiči sa ChatGPT-jem, kako u poslovnom tako i u potrošačkom svetu, a osnovali su ga bivši izvršni i zaposleni istraživači kompanije Open AI.

Vest o Amazonovom ulaganju dolazi nedeljama nakon što je Antropik predstavio Kloda 3, svoju najnoviju verziju AI modela, za koji tvrdi da je njegov najbrži i najmoćniji do sada. Kompanija ocenjuje i da je nadmašio GPT-4.

"Veštačka inteligencija je spremna da bude najviše transformacijska tehnologija našeg vremena, i verujemo da će naša strateška saradnja sa Antropikom dodatno unaprediti iskustva naših korisnika. Radujemo se onome što dolazi", rekli su iz Amazona.

Potez Amazona je najnoviji u eksploziji troškova među provajderima "klaud usluga" kako bi ostali korak ispred u AI trci. To je drugo ažuriranje u strukturi kapitala Antropika u poslednjih nedelju dana. Kasno u petak zbog bankrota jedan od vlasnika prodao je većinu svog udela u Antropiku.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari