• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neuništivi „japanac“ ponovo oduševio: Preživeo treću lunarnu noć i poslao neverovatnu sliku

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sonda SLIM prevazišla je sva očekivanja...

  • 0
SLIM Japanska sonda SLIM... Foto: Handout / AFP / Profimedia

Prva japanska letelica na Mesecu pokazala je ponovo da je neuništiva. Iako je sletanje bilo puno problema – sonda SLIM pala je na nos i ostala bez energije – nakon toga je uspela da proradi i preživi tri lunarne noći, kada temperature padaju do minus 170 stepeni.

- Prošle noći (23. 4. 2024) uspešno smo uspostavili komunikaciju sa sondom SLIM, koja je ponovo aktivirana. To je potvrdilo da je sonda ostvarila treću noćnu pobedu. Ovo je slika lunarne površine koju nam je SLIM poslao, a napravljena je pomoću navigacione kamere. Slika je nastala tokom najranije Mesečeve faze čim je noć prošla, pa je slika svetla, a senke su veoma kratke – navedeno je na Iks profilu SLIM-a i japanske agencije JAXA.

Neuništivi „japanac“ je 19. januara uspešno sleteo na Mesec, čime je Japan postao peta zemlja (posle SSSR, SAD, Kine i Indije) koja je uspešno izvela takozvano meko sletanje. Međutim, iako je ispunila cilj i sletela na samo 55 metara od cilja, sonda je pala „na nos“, što je dovelo do problema sa napajanjem zbog čega je isključena nakon manje od pola sata rada na lunarnoj površini. Uključena je ponovo posle nekih nedelju dana.

Ni indijska letelica Pragjan, koja je sletela na Mesec u avgustu 2023, ni američka sonda Odisej, koja je sletela 22. februara, nisu uspele da prežive ekstremne temperature tokom lunarnih noći.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>