• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sudar kojim je stvoren Mesec možda je pokrenuo tektoniku ploča

D. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Teško je objasniti kako drugačije su događaji subdukcije počeli tako rano.

  • 0
kosmički sudar Foto: Wikipedia/NASA/JPL-Caltech, Public domain

Pronađeni su dokazi da se subdukcija, motor tektonike ploča, desila vrlo rano tokom formiranja Zemlje, protivno postojećim modelima. Naučnici ukazuju na strukture u omotaču stvorene sudarom Zemlje sa Tejom, objektom veličine Marsa, čiji udar je napravio Mesec.

Zemlja je jedina planeta sa tektonikom ploča – i bez tog plesa kontinenata mi ne bismo bili ovde, niti bilo koja druga vrsta sposobna za razumevanje planete. Stoga, mogućnost da je tektonika ploča vrlo retka smatra se jednim mogućim objašnjenjem za Fermijev paradoks, piše IFL Science.

Ideja da je tektonika ploča Zemlje nekako povezana sa Mesecom sugerisana je mnogo puta, sa različitim objašnjenjima. Većina tih teorija oskudna je dokazima, ali bi 4,3 milijarde godina stari kristali iz Zapadne Australije mogli biti trag koji nedostaje.

Reč je o cirkonima, vrsti kamena koju geolozi smatraju vrlo važnom zbog izdržljivosti i internog sata. Cirkoni ne dozvoljavaju ulazak olovu tokom nastanka, ali inkorporiraju uranijum i torijum – koji se raspadaju u olovo po dobro poznatim rasporedima, tako da proporcija elemanata otkriva starost cirkona.

Neki naučnici duže od 20 godina tvrde da hemija izvesnih vrlo starih cirkona pokazuje da su nastali tokom događaja subdukcije, kad jedna tektonska ploča gura ili vuče drugu dole u omotač.

Međutim, današnja tektonika ploča je delom pokretana gustom okeanskom korom koja tone u omotač, što bi trebalo da je bilo moguće tako rano u istoriji Zemlje.

Istraživači su ponudili objašnjenje. Modeliranje sugeriše da bi nakon udara Teje u Zemlju pre 4,51 milijardu godina proizvedena vrelina trajala vrlo dugo, povećavajući temeperaturu granice između jezgra i omotača dugo nakon što se okean magme stvoren udarom stvrdnuo. Dodatna vrelina na granici jezgra i omotača dolazila je ne samo od gravitacione energije koju je obezbedio udar, već i od raspada radioaktivnih elemenata sa Teje.

To bi stvorilo uslove za snažne struje u omotaču pošto su se ogromni vreli mehuri podigli sa granice, slabeći koru i gornji omotač. U raznim scenarijima, modeli pokazuju da oko 120 miliona godina nakon udara pregrejane mase omotača dolaze blizu površine, izazivajući subdukciju.

Izmena nekih pretpostavki menja vremenski sled u izvesnoj meri, ali dok temperature premašuju 3.773 K na granici jezgra i omotača u dugom periodu, i pritisci blizu površine nisu previše veliki – dolazi do subdukcije.

Ogromni udar je uzrok Meseca, ali i prvobitnih uslova na Zemlji, kažu naučnici.

Ako je tačno da je masivni udar Teje izazvao kretanja koja vidimo danas, onda je možda uspostavio još jedan uslov da planeta podržava razvijen život. Recikliranje materijala iz kore kroz omotač funkcionisalo je kao Zemljina termalna kontrola pre nego što je život razvio istu sposobnost, kontrolišući ekstreme toplog i hladnog.

Ako samo masivni sudar u pravom trenutku može da stvori takve uslove, onda bi planete slične Zemlji na najvažnije načine mogle biti stotinama puta ređe nego što mislimo. U tom slučaju, civilizacije bi u skladu s tim bile manje verovatne i dragocenije.

(Telegraf Nauka/IFL Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>