• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

NASA postavlja prvog šefa AI da bi osigurala vodeću ulogu

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

„Važno je da budemo u prvim redovima napretka i odgovorne upotrebe“.

  • 0

NASA je postavila prvog šefa za veštačku inteligenciju (AI), kako bi održala korak s tim bitnim i brzo razvijajućim poljem. Reč je o Dejvidu Salvanjiniju, koji je bio rukovodilac za upotrebu podataka, piše Space.

„AI se bezbedno koristi u NASA decenijama i dok se ova tehnologija razvija može ubrzati proces otkrića. Važno je da ostanemo u prvim redovima napretka i odgovorne upotrebe. Dejvid će na novoj poziciji predvoditi odgovornu upotrebu AI u svemiru i na Zemlji radi dobrobiti čitavog čovečanstva“, kaže se u saopštenju NASA.

Američka svemirska agencija koristi AI, na primer, u klimatskom modeliranju, da bi doprinela boljem razumevanju uticaja globalnog zagrevanja na životnu sredinu i njihovom ublažavanju.

Salvanjini će upravljati razradom široke vizije razvoja i upotrebe AI, kao i inovacija putem ove tehnologije. U proširenom kapacitetu, nastaviće saradnju NASA sa drugim vladinim agencijama, akademskim institucijama, industrijskim partnerima i drugim ekspertima radi osiguranja vodećeg pozicije u oblasti AI.

Salvanjini se pridružio NASA u junu 2023. nakon više od 20 godina rada u obaveštajnoj zajednici. Takođe ima vojno iskustvo. Služio je u Ratnom vazduhoplovstvu SAD 21 godinu.

U rukovođenju AI sektorom, pak, nije postojao vakuum pre postavljanja Salvanjinija. Kejt Kalvin, šef naučnih radova NASA, bila je zadužena za AI.

(Telegraf Nauka/Space)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>