• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

5 saveta kako da sprečite dehidriranost u trudnoći: Trikovi su prosti i lako ih možete uvesti u svoju rutinu

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Voda je jako važna i za mamu i za bebu

  • 0
trudnica, trudnoća, voda, trudnica pije vodu, voda, hidratacija Foto: Shutterstock/gpointstudio

Trudnoća je jedno divno putovanje u kojem svaka žena treba da uživa. Ipak, podrazumeva dodatne korake i pažnju da ne bi došlo do određenih poteškoća.

Jedna od stvari koje treba da budu na visokom mestu obaveza jeste hidratacija, posebno sada tokom lepih i sunčanih dana. Međutim, da ne bi došli do dehidratacije, usvojite ove savete. Dobra hidratacija je jedan od ključnih aspekata i od vitalnog je značaja kako za mamu tako i za bebu.

Zašto je hidratacija važna tokom trudnoće?

Održavanje hidratacije može pomoći u sprečavanju infekcija urinarnog trakta i opstipacije u trudnoći i može obezbediti dovoljno hranljivih materija bebi. Dehidracija tokom trudnoće može dovesti do komplikacija kao što je nizak nivo amnionske tečnosti, što može dovesti do prevremenog porođaja.

Koliko vode treba da pije trudnica?

Preporučeni unos vode varira u zavisnosti od faktora kao što su starost, težina, nivo aktivnosti i klima. Međutim, opšte smernice Američkog koledža akušera i ginekologa sugerišu da trudnice treba da imaju za cilj od oko 8 do 12 šoljica vode dnevno.

Znaci dehidracije u trudnoći

  • Suva usta
  • Tamnožuti urin
  • Retko mokrenje
  • Vrtoglavica
  • Ubrzani otkucaji srca
  • Glavobolja
  • Umor

Saveti kako da ostanete hidrirani

1. Započnite dan kako treba

Čim ustanete, popijte čašu vode ujutru, piše "Baby chick". To ne samo da vam daje prednost u ispunjavanju cilja, već može pomoći i u smanjenju umora.

2. Nosite flašu vode sa sobom

Koliko god izgledalo jednostavno, nije uvek na vrhu obaveza u danu. Naterajte sebe da kupite neku primamljivu bocu koja će pritom da stane u vašu torbu ili ranac. Takođe, pratite svoj dnevni uspeh u dostizanju cilja.

3. Napravite podsetnik

Uz užurbanost svakodnevnog života, čak i ako imate flašu vode pri ruci, lako je zaboraviti da je i pijete. Da biste lakše zapamtili, postavite redovne podsetnike na telefon ili koristite aplikaciju.

limun, ceđenje limuna Foto: Shutterstock/New Africa

4. Dodajte ukus svojoj vodi

Ukoliko ne volite da pijete čistu vodu, dodajte joj neki ukus. Na primer, možete da dodate nekoliko kapi limuna, žalfiju ili krastavca.

5. Jedite hranu bogatu vodom

Uključite hranu bogatu vodom kao što su lubenica, krastavac, pomorandže u ishranu. Oni doprinose i hidrataciji i ishrani.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Trudnica pokazala kako joj u dve različite poze izgleda stomak u 33. nedelji trudnoće

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba