• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Otac" veštačke inteligencije dao otkaz, strepi od četiri scenarija: Da li je rat najgora mogućnost?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Profesor Univerziteta u Torontu kaže da je napredak na putu kojim se već pošlo teško staviti pod kontrolu

  • 1
Geoffrey Hinton, Džefri Hinton Foto: Young Chris/CP/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Emeritus profesor informatike na Univerzitetu u Torontu Džefri Hinton upozorio je da su rizici od razvoja veštačke inteligencije veliki, te da mogu dovesti do izumiranja ljudske vrste, koja se i sama u prošlosti ispostavila za svojevrsnog "istrebljivača".

"Evoluirali smo i evoluirali u malim, zaraćenim plemenima hominida. Zbrisali smo 21 drugu vrstu hominida jer smo veoma takmičarski nastrojeni i agresivni", rekao je još u junu prošle godine, u intervjuu za CNN.

U osnovi ove opaske bila je ocena da veštačka inteligencija (AI), koju je prethodno razvijao radeći u Guglu (Google), nije subjekat, već objekat.

"Jedina prednost koju imamo je to što se nije razvila. Mi smo je napravili", istakao je tada.

Ne samo da je potpisnik dokumenta koji apeluje na čovečanstvo da se suoče sa rizicima koje AI nosi, već je dao i otkaz, kako bi sa potpunom slobodom mogao da razgovara o ovoj temi.

"Ublažavanje rizika od izumiranja od veštačke inteligencije trebalo bi da bude globalni prioritet pored drugih društvenih rizika kao što su pandemija ili nuklearni rat", upozorenje je iza kog su potpisom stali Hinton i više od 350 njegovih kolega informatičara.

Četiri scenarija

U razgovoru za CNN rekao je i da ga brine unapređenje procesa proizvodnje uz pomoć veštačke inteligencije, te da bi to moglo značiti da će bogati postati još bogatiji, a siromašni još siromašniji.

Dalje je naveo da bi ratovi u budućnosti mogli biti lakše započeti da su u odbrambenim redovima roboti vojnici, umesto ljudi, te da je to, ocenjuje, realna želja zemalja, koje ipak nije imenovao.

Realan je, kaže, i rizik od lažnih vesti, kao što je realan strah da će tehnološke inovacije "postati" pametnije od ljudi, te da veruje da se na to neće čekati 100 godina.

Šta je još rekao na ovu temu poslušajte u videu ispod.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoca

    10. maj 2024. | 10:51

    Al je napravio covek..... Kao sto je bog napravio coveka po slici svojoj. Naravno imamo dva puta,pakao ili raj. Izbor je na nama.