• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Početak kraja Guglove dominacije? Najavljeno predstavljanje novog pretraživača kompanije Open AI

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najavljeni pretraživač je zasnovan na veštačkoj inteligenciji

  • 0
OpenAI ChatGPT veštačka inteligencija Foto: T. Schneider / Shutterstock.com
  • U ovom času sve je na nivou špekulacija velikih medija, čija se nezvanična saznanja međusobno potkrepljuju

  • Predstavljanje novog proizvoda kalifornijske kompanije dolazi uoči veoma važnog događaja za Gugl

  • Inače je čas, ocenjuju strani mediji, ionako težak za Gugl, koji se suočava sa tužbom za monopol

Kalifornijska kompanija Open AI navodno se sprema da sutra objavi pretraživač na bazi veštačke inteligencije koji bi mogao da ugrozi dominaciju Gugla (Google). Navedeni datum, Rojtersu potvrđen iz dva neimenovana izvora, trebalo bi da bude dan pre nego što Gugl započne svoju godišnju konferenciju za programere.

Kako piše Verdž, očekuje se da u fokusu konferencije budu ponude Guglovih modela veštačke inteligencije - Džemini (Gemini) i Džema (Gemma).

Ova nova glasina prati ranije izveštaje Bloomberga i The Information koji takođe sugerišu da Open AI razvija proizvod zasnovan na veštačkoj inteligenciji za pretraživanje na internetu. Prema Bloombergu, Open AI-jeva funkcija pretraživanja će biti ugrađena u njegov ChatGPT chatbot i uključivati citate, dok The Information izveštava da bi Open AI-jeva usluga pretraživanja mogla biti "delimično pokrenuta Bingom".

Bez obzira da li ove nove Open AI glasine urode plodom sledeće nedelje, Gugl zna da je njegova vladavina nad industrijom pretrage ugrožena, ocenjuju strani mediji.

Čini se da Open AI pokušava da izgradi poverenje kakvo Gugl uživa među korisnicima. Open AI nije jedina pretnja usmerena – startap Perplexity, kojeg je osnovao bivši istraživač Open AI, razvio je sopstveni proizvod za pretragu zasnovan na veštačkoj inteligenciji i navodno je privukao 10 miliona aktivnih korisnika mesečno još u januaru.

Ovo se dešava u nezgodnom času za Gugl, protiv koga je američko Ministarsvo pravde pokrenulo tužbu za zloupotrebu dominacije u digitalnom oglašavanju.

(Ubrzanje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ubrzanje Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari