• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vesna više od 20 godina šara jaja voskom: Tradicionalna tehnika koja bi trebalo da se održi

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bližimo se Velikom petku, danu kada se farbaju jaja za predstojeći Vaskrs

  • 0

Poštovanje sebe i svog naroda ogleda se u tome koliko poštujemo svoju tradiciju i istoriju. Pomalo se to gubi, a vidovi tradicije do kojih treba i te kako da držimo jesu oni koji se odnose na Božić i Vaskrs.

Kada je reč o Vaskrsu, glavna obaveza je farbanje jaja. Postoje razne tehnike njihovog ukrašavanja, a ona po mnogima najbolja jeste šaranje voskom. Povodom toga, za Ona.rs govorila je Vesna Paunović koja već decenijama šara jaja na ovaj način. Pre svega nam je otkrila šta je sve potrebno da bi se krenulo u ovaj posao.

- Za ovakav način ukrašavanja mora se imati vosak, sveća, pero i, naravno, jaja. Pošto je vosak pčelinji, nabavlja se kod pčelara, a pošto postoji sajam meda, može se i tu naći. Pero se može kupiti u knjižari i to sa raznim drškama, u zavisnosti od toga da li ste levoruki ili desnoruki. Većina domaćica zna nekoliko tehnika za farbanje jaja, ali za mene je ovakav način jedan od lepših, ako ne i najlepši. Ja sam ga naučila od majke koja je samo na ovaj način volela da šara jaja za Vaskrs i već dugi niz godina ovako i ja šaram jaja - kaže nam Vesna.

S obzirom na to da nam ne treba nešto mnogo od pribora, postavlja se pitanje kako se taj vosak "prebacuje" na ljusku jajeta i kako izgleda ceo proces.

- Vosak pre svega treba nagaraviti na dim tako da postane crn. Ne sme ostati u prirodnoj boji jer neće biti koristan za šaranje. Za ovakav način šaranja jaja treba imati znanje koje se vremenom stiče kako vreme odmiče. Prema mom mišljenju, već posle dva do tri ukrašena jajeta, svaka osoba bi mogla da savlada tehniku. Upalite sveću, komadić voska "zalepite" na palac kako bi vam bilo lakše i brže da šarate. Potom pero zagrejete na plamenu sveće, ubadate na garavi vosak i onda bukvalno grebete po ljusci jajeta - objašnjava naša sagovornica i dodaje:

- Naravno, nije to jaka sila već taman toliko da ostane trag na ljusci jajeta - kaže nam sagovornica i ističe da je jako važno da jaja budu sobne temperature i da ih ne šarate direktno izvađene iz frižidera. Hladna jaja neće dobro primiti topli vosak, brže će se hladiti i moraćete bukvalno po tačkicu ostavljati na jajetu i tako crtati oblik koji ste zamislili.

Kako nam je rekla naša sagovornica, potezi su kratki jer se pero brzo ohladi, pa morate češće da ga ugrejete na sveći. Sve dok je pero toplo, može da se šara. Vesna nam otkriva i da li postoji neki ugao pod kojim se radi.

- Ne postoji određeni ugao nego čovek sam odredi kako će držati pero, a sve to zavisi i od šare koja se crta. Sam pronađeš položaj kako bi vosak ostavio najbolji trag. Što je svetlija ljuska jajeta, lepšu šaru će jaje imati, dok je suprotno kada je ljuska tamnija - kaže nam Vesna.

Ovako pripremljena jaja se mogu kuvati na bilo koji način - u lukovini, nekoj drugoj prirodnoj ili veštačkoj boji. Vosak će se svakako otopiti i ostaviti trag po ljusci jajeta.

- Pčelinji vosak je prirodan i ne može štetiti jajetu. On ne može probiti do jajeta kao što je to slučaj sa bojom, jer se prilikom kuvanje on otapa i nestaje. Nije štetan ni opasan i zato je to moj omiljen način ukrašavanja - rekla nam je sagovorica.

Ipak, desi se da se vosak ponekad i ne skine ceo tokom kuvanja, a Vesna ističe i zašto je to i bolje.

- To je znak da se vosak dobro primio na jaje i da će sigurno ostaviti trag. Potrebno je da samo suvom krpom ili ubrusom prebrišemo jaje i vosak će nestati. Tako da se ne treba uplašiti kada izvadite jaje i vidite vosak - rekla nam je Vesna i otkrila da bi trebalo da ostavimo da se jaja skuvaju i potom da ih odložimo na sobnu temperaturu do Vaskrsa.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ako ovako pripremite vaskršnja jaja, biće ukusnija i produžićete im rok trajanja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Vaskrs