• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto pas ne sme da "visi" sa prozora u autu: Sprečite povrede lica i očiju, iskakanje i ostale glavobolje

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Većina vlasnika dopušta kućnim ljubimcima da vire iz automobila u pokretu što najverovatnije nikada ne bi dozvolili svojoj deci

  • 0
Psi u automobilu Foto: Shutterstock/Holli

Većini pasa, povetarac na licima i razni mirisi iz okoline predstavljaju najbolji deo vožnje automobilom što se može pretpostaviti i širokim "osmehom" koji tada imaju na licu. I mnogi ljudi se razneže kada vide psa koji opušteno izviruje kroz prozor auta i uživa u vožnji. Međutim, većina vlasnika koji svojim psima dozvoljavaju da "vise" sa prozora, to najverovatnije nikada i ni u kom slučaju ne bi dozvolili svojoj deci.

Zašto onda neki vlasnici dozvoljavaju psima da izviruju sa prozora automobila?

Kao što niko ko putuje autom ne bi "izbacio" glavu kroz prozor i virio, pogotovo pri većim brzinama i zbog prašine, prljavštine, kamenčića, lišća, buba i sličnog, isto tako ne treba dozvoliti psu da se izlaže istim opasnostima koje mogu da naškode njegovom licu i očima. Posledice ovakvog nemara vlasnika mogu biti ozbiljne, kako po čoveka, tako i za psa.

Ispadanje iz automobila tokom putovanja je samo po sebi dovoljno jeziv, ali sasvim realan scenario. Bilo da pri naglom kočenju ili skretanju, inercija ponese psa i on tako ispadne iz vozila, ili ga nešto toliko zainteresuje ili isprovocira da sam odluči da iskoči iz kola i "poleti" za zanimacijom ili životinjom, posledice su više nego jasne i nisu vredne apsolutno nikakvog rizika.

Neki vlasnici će se pobuniti i decidno tvrditi kako su njihovi psi savršeno mirni dok se voze u autu, ali se zbog opasnosti od slučajnosti i nezgoda ne treba igrati sa srećom.

Ako se zanemare faktori poput prljavštine i ispadanja iz kola, vetar je još jedan dobro poznat problem mnogima koji su probali da se rashlade širom otvarajući prozore pri većim brzinama i kasnije platili strašnim glavoboljama i/ili upalama ušiju.

Pas Foto: Shutterstock/Tom Harper

Uši su osetljivi deo tela, a psima su jedan od bitnijih prijemnika informacija tako da, koliko god bilo slatko gledati njihove uši kako lepršaju na vetru, ta slika nije vredna mogućih posledica. I psi sa podignutim (kratkim) ušima nisu mnogo zaštićeniji od dugouhih drugara, s obzirom na to da vetar duva direktno u njih.

Mnogo puta smo videli pse kako uživaju naslonjeni na zatvoren ili sasvim malo odškrinut prozor i pomno prate sve što se dešava oko njih, a nisu izloženi nabrojanim opasnostima.

Stoga, ne dopustite psu da izviruje kroz prozor auta: postoji upravo navedena alternativa koja će zadovoljiti njegovu radoznalost, a vama obezbediti mir i spokoj.

(Apetit. rs/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari