• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto je miris urina kojim mačka obeležava teritoriju nesnosan u odnosu na "aromu" uobičajene male nužde

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poriv mačke da prska zidove, predmete, vlasnika, obuću, nameštaj... sopstvenom mokraćom jedna je od loših osobina kućnog ljubimca

  • 0
Mačka obeležavanje teritorije Foto: Shutterstock/AJASTUDIO PHOTOGRAPHY

Predenje, navika da "mesi", blagi udarci glavom, "cvrkut" kojim se ponekad oglašava... samo su neke mačije navike koje vlasnici smatraju normalnim i poželjnim. Ipak, kao i svako živo biće, mačka ponekad pokazuje "nepristojnost", koja je najveća u slučaju prskanja zidova sopstvenim urinom veoma oštrog mirisa.

Urin kojim mačka obeležava teritoriju ima gotovo nepodnošljiv miris u odnosu na mokraću iz posude sa posipom u kojoj mačka svakodnevno obavlja nuždu.

Zašto urin kojim mačka obeležava teritoriju miriše nesnosno u odnosu na "običan" urin?

Nova strudija naučnika iz Japana pokušala je da odgovori na ovo pitanje. Poreklo moćnog neprijatnog mirisa mačijeg "spreja" zaokuplja naučni svet veoma dugo. Pre dvadeset godina, vođa jednog takvog projekta, profesor Masao Mijazaki, otkrio je da mačiji urin sadrži veliku količinu proteina zvanog kauksin koji je odgovoran za prepoznatljiv loš miris.

Svaki vlasnik mačke će potvrditi da se miris urina kojim mačka "prska" teritoriju razlikuje od onog koji ostavi u kutiju sa posipom. Pojedini naučnici pretpostavljaju da urin kojim mačka prska sadrži dodatne hemikalije koje se verovatno izlučuju iz analne kese. Mijazaki i kolege su istraživali ovu temu prikupljanjem različitih uzoraka urina, ali nisu našli dokaze koji bi podržali ovu hipotezu. Uzorci "urina-spreja" i "normalnog" urina iste mačke bili su veoma slični što navodi na zaključak da oba potiču isključivo iz bešike. To još ne objašnjava zašto su ljudskom čulu mirisa ove dve vrste mokraće različite. Međutim, prilikom analiziranja uzoraka primećeno je da se mačiji urin "lepi" za unutrašnjost plastičnih špriceva koji su korišćeni i da je upravo kauksin ključni razlog neprijatnom mirisu "mačijeg spreja".

Mačka obeležavanje teritorije Foto: Shutterstock/anlomaja

Tim naučnika napravio je eksperiment i sa dve veštačke bašte. U jednoj je cigla poprskana mačijim urinom, a u drugoj je ista mokraća bila prosuta na zemlju i pokrivena. Rezultati su pokazali da se poznati neprijatni miris mačijeg urina osećao samo iz prskanog predmeta - cigle. Razlika u mirisima, uprkos korišćenju istog uzorka urina, objašnjava se time što je većina urinarnih isparljivih hemikalija ostala zarobljena u poroznoj strukturi peščanog tla. Urin koji je poprskan na ciglu je slobodno isparavao. Osim toga, kapljice raspršenog urina lako se suše na površini cigle što dovodi do bržeg isparavanja hemikalija iz "sprej-urina" u odnosu na miris normalnog urina.

Mačiji urin za prskanje teritorije i onaj koji mačka ispusti u posudu sa posipom, na zemlju ili drugu površinu je potpuno isti, ali morkaća uz koju se ispuštaju visoke doze kauksina, miriše neprijatnije.

Ova naučna studija objavljena je u časopisu Journal of Chemical Ecology.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari