• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako da pouzdano odredite starost hobotnice: Ništa lakše - izbrojite prstenove na njihovim kracima

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučnici objavili vodič sa različitim tehnikama utvrđivanja godina oktopoda kako bi pomogli opstanak životinje koje se sve češće viđa na tanjirima

  • 0
Oktopod Foto: Shutterstock/IriGri

Određivanje starosti hobotnice je pitanje koje zaokuplja istraživače dok tragaju za najefikasnijom strategijom pomoći ovim morskim životinjama, usled velikog broja problema povezanih sa prekomernim ribolovom i rastućom potražnjom.

Hobotnice obično imaju kratak životni vek, u zavisnosti od vrste. One mogu da žive od samo 6 meseci do godine: obična hobotnica (Octopus vulgaris) ima životni vek od godine do 2 godine u divljini, dok džinovska pacifička hobotnica (Enteroctopus dofleini) živi od tri do pet godina.

Ali, kako saznati koliko godina ima neki osmokraki glavonožac? Trenutne tehnike određivanje starosti hobotnice uključuju posmatranje promene veličine tvrdih struktura ovih životinja, kao što su njihovi kraci, slično posmatranju prstenova debla. Druge tehnike uključuju merenje prečnika očnog sočiva ili težine životinje, piše Iflscience.

Tokom proteklih 30 godina, različite studije su istraživale brojne metode određivanja starosti hobotnica, ali samo mali broj istraživača ima praktično znanje da sprovede ove metode u laboratoriji.

Uzimajući u obzir različite metode utvrđivanja starosti hobotnica, naučni tim je napravio vodič sa različitim tehnikama za utvrđivanje starosti ovih glavonožaca. Jedna takva tehnika podrazumeva pregled, odnosno brojanje hrskavičastih izraštaja sa obe strane plašta hobotnice. Ovi izraštaji se formiraju u slojevima koji se polako talože kako hobotnica stari. Dok su izrasline dobar način za određivanje godina hobotnice, oni variraju od vrste do vrste, u smislu varijabilnosti oblika i broja i možda nisu najbolji način za utvrđivanje godina kod svih vrsta hobotnica.

Saznanje o tome koliko je stara hobotnica pomaže održivost ribarstva. Ako se zna starost vrste, može se proceniti koliko brzo raste i razmnožava se i koliko se može loviti da bi ribarstvo ostalo održivo. Ribarstvo hobotnica se proširilo poslednjih godina i očekuje se dalji rast da bi se ispratila globalna potražnja. Procenjuje se da se svake godine sakupi 400.000 hobotnica iz oko 90 zemalja širom sveta.

Učenjem najboljih metoda za tačnu procenu starosti ovih morskih životinja, naučnici se nadaju da će dugoročnost opstanka i praksa održivog upravljanja biti uspostavljene. Objavljivanjem "uputstva" za određivanje starosti oktopoda i njegovom doslednom primenom pomoći ćemo hobotnicama da se razmnožavaju i prežive u surovom svetu neverovatne potražnje za ovom životinjom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari