• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas je Međunarodni dan poštovanja šišmiša čija se viševekovna i nepravedno stečena reputacija ne menja

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnici su 17. aprila 1982. godine osnovali "Bat Conservation International" radi očuvanja slepih miševa i ukazivanja na njihovu važnu ulogu u ekosistemima i biodiverzitetu čitave naše planete

  • 0
Slepi miš Foto: Shutterstock/Corina Daniela Obertas

Mnogi ih ne podnose, imaju strah od njihovih krila i iskeženih zuba, ali su oni uglavnom majušni i bezopasni sisari, nepravedno obeleženi renomeom krvopija i vesnika zlih dešavanja. Stoga je 17. april proglašen za Međunarodni dan poštovanja slepih miševa i ujedno je postao prilika da se pokaže više poštovanj i ljubavi prema ovim noćnim životinjama.

Slepi miševi proganjani su vekovima širom sveta! "Bat Conservation International" su 1982. godine osnovali naučnici koji su shvatili hitnu potrebu za očuvanjem ove maele životinje koaj ima centralnu ulogu u ekosistemima i biodiverzitetu na različite načine: kontroliše štetočine, stvara bogato đubrivo, oprašuje voće i cveće.

I pored velikih napora da se život slepih miševa približi masovnoj popluaciji ljudi, i dalje postoji potreba za obrazovanjem, istraživanjem i preispitivanjem ljudskih aktivnosti kojima se ovim životinjicama nanosi velika šteta kad je u pitanju njihov opstanak.

Mnoge ljudske aktivnosti koje direktno ugrožavaju slepe miševe se i dalje odvijaju, poput masovne seče šuma, eksploatacije ruda i neodgovornog turizma. Sve to dovodi do drastičnog smanjenja populacije ovih malih sisara.

Između 2014. i 2018. godine, BCI je identifikovao 35 kritično ugroženih vrsta šišmiša koji žive u SAD, Južnoj Americi i na Filipinima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari