• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prvi put u svetu biolozi pokušavaju da spasu i obnove koralne grebene na način koji opušta sva živa bića

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da bi privoleli mlade korale da ožive i nasele "ostareli" morski reljef naučnici primenjuju novi pristup poznat pod imenom ekoakustika

  • 0
Koralni greben Foto: Shutterstock/Tunatura

U Indijskom okeanu, na Maldivima, tim istraživača sprovodi u delo projekat "Živa pomoć koralima": istraživanja su otkrila da se "bebe" korali, koji treba da se nastane na grebenu, ponekad "kolebaju" u vezi sa mestom "kačenja" zbog toga što ih ometa zvuk uskovitlane vode oko ove reljefne morske formacije, ali će izbegavati i područja koja su previše mirna, prenosi Iflscience.

Kako biolozi mogu da ih "ubede" da se nasele na grebenima kojima je potrebno obnavljanje?

U ovom poduhvatu potrebni su podvodni "zvučnici" i malo kreativnosti. Profesor Stiv Simpson sa Univerziteta u Bristolu bavi se proučavanjem zvučnog pejzaža podvodnog okruženja i na taj način saznaje najvažnije činejnice o zdravlju morskih staništa, a primenjuje pristup poznat pod imenom "ekoakustika".

Korale često zamišljamo kao tihe i nepokretne životinje, ali istina je da zdrav koralni greben emituje pravu simfoniju zvukova koje izvode njegovi stanovnici. Zooplankton ume da napravi razliku između golih i zdravih grebena i sasvim sigurno će otplivati u zdravu sredinu koja se na taj način širi i umnožava.

Moć ekoakustike u pogledu uticaja na korale bila je kao priča iz domena naučne fantastike, jer mnogi biolozi nisu mogli da poveruju u to da korali reaguje na zvuk.

Ipak, jedan od istraživača poslao je Simpsonu video snimke korala koji su se kretali prema zvuku zdravog grebena! Istraživači su ustanovili da je zvuk važan za korale, pa su osmislili kako da oporave morski greben i u tu svrhu koriste "muziku zdravih korala".

Iako se na veštački način stvaraju zdrava životna okruženja, ona će služiti i sledećim generacijama korala, i to je najvažnije u čitavom poduhvatu.

"Na ovaj način možemo da pozovemo ribe, korale i druge morske stanovnike. Mi ćemo iskoristiti zvuk grebena da bismo privukli sledeću generaciju morskih životinja koje će održavati stanište zdravim", tvrdi naučni tim.

Ovo je prvi put u svetu da se uvodi ovakav tretman za korale, ali je on zasad na nivou eksperimenta. U knjizi "Our Changing Planet: Restoring Our Reefs", Simpson se udružio sa profesorom Piterom Harisonom (ocem "koralne vantelesne oplodnje") kako bi zajedno "ubedili" bebe korala da se ugnezde na određeni greben, pa će se nakon godinu dana vratiti da vide kako se sve odvija. Očekivano je da će korali, koji ostanu na grebenu, početi da se razmnožavaju do treće godine.

Korali za akvarijum Foto: Pixabay

Nije tajna da korali i koralni grebeni trpe zbog promena u životnoj sredini koje izaziva tekuća klimatska kriza, ali - kako Simpson tvrdi - postoji svetlost na kraju tunela ako se postignu dobri rezultati u narednim decenijama testiranja.

"Pre pet godina, u svakom pokušaju obnove koralnih grebena u koji sam se uključio, imao sam prikrivenu sumnju da samo produžavamo smrt koralnih grebena, jer je neizbežno da ih izgubimo zbog klimatskim promenama", rekao je Simpson. On je svestan činjenice da će koralni grebeni imati veoma teške sledeće dve ili tri decenije, ali postoje dobre šanse da se do kraja ovog veka stanje poboljša.

"Ako možemo da spasimo koralne grebene, možemo spasiti bilo šta", zaključuje Stiv Simpson.

Znate li kakve zvuke može da emituje koralni greben? naučnici tvrde da su pojedini zvuci slični cvrčanju slanine koja se prži, pa čak i omiljneim zvucima nastanka kokica. Ako ste zainteresovani da saznate kakve sve zvuke emituju koralni grebeni i njihovi stanovnici, pogledajte video!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari