• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iguana položila jaja u bazenu u Majamiju i pobegla, stručnjaci savetuju oprez zbog bakterija i infekcija

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovi gmizavci sve češće upadaju u odmarališta i privatne posede građana, gde se slobodno šetaju, odmaraju, pa i polažu jaja

  • 0
Iguana Foto: Shuterstock/IVANNE

Jedna ženka iguane nedavno je uklonjena iz jednog odmarališta u Majamiju nakon što je položila više od dvadeset jaja u na toboganu u bazenu. Majkl Ronkilo iz organizacije "Humane Iguana Control", izjavio je da ih je lokalno odmaralište kontaktiralo nakon što je pronašlo iguanu unutar vodenog tobogana. Gmizavac je verovatno tražio mesto da položi jaja, prenosi Nypost.

"Po našem dolasku, iguana je pobegla i ostavila tridesetak jaja u bazenu. Do sada smo primali pozive da su se iguane gnezdile na neobičnim mestima kao što su bazeni, pod veštačkom travom i automobilima“, kaže Ronkilo.

Sezona razmnožavanja iguana traje obično od februara do marta u Južnoj Floridi, pri čemu mnogi gmizavci postaju sve "kreativniji" u pogledu odabira mesta gnežđenja u urbanoj sredini.

"Humane Iguana Control" uklonila je 30 jaja iz bazena, ali je izjavila da "ženke iguane mogu da polože do 70 jaja godišnje, što dovodi do potencijalnih infestacija".

Iguane su poslednjih godina postale invazivnije u Južnoj Floridi gde uništavaju imovinu građana. Približavanje ovim gmizavcima u divljini može imati ozbiljne posledice, uključujući telesne povrede i rizik po zdravlje zbog njihovih oštrih noktiju, zuba i repa koji mogu da udare čoveka velikom brzinom.

Bebe iguane Foto: Shutterstock/Ralfa Padantya

Ronkilo upozorava na to da su iguane domaćini "krpeljima, grinjama, salmoneli i mnogim drugim bakterijama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari