• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poštari iz pakla: Znate li da žabe sa pet ili više nogu pticama koje ih gutaju isporučuju bizaran poklon

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pljosnata mala "čudovišta" imaju ulogu da inficiraju ono što treba da postanu žablji kraci, a razlog zbog koga se to dešava je krajnje morbidan

  • 0
Žaba Foto: Shutterstock/Brian Lasenby

Da li ste čuli za žabe sa pet nogu? Godinama su ovi vodozemci, kojima je priroda podarila pet i više nogu, bili obavijeni velom misterije i izazivali strah kod ljudi koji bi na njih "nabasali".

Naročito uobičajeni u Severnoj Americi, takvi vodozemci su smatrani žrtvama incestuoznog sparivanja ili, još gore, trovanja pesticidima. Ali, istina je mnogo čudnija.

Žabe sa pet ili više nogu imaju veći broj udova ako postanu domaćini pljosnatim crvima. Male plivajuće larve pljosnatih crva Ribeiroia spp. izlaze iz puževa i inficiraju nerazvijene zadnje ekstremitete punoglavaca. Ovi paraziti se ukopavaju u mala ispupčenja koja se kasnije transformišu u noge ili krake.

Prisustvo parazita u žabljim nogama ima posledice: noge zaraženih punoglavaca ostaju zakržljale i ne razviju se ili se udovi u razvoju cepaju na dva dela, što dovodi do toga da iz jedne buduće noge izrastu dva ili više ekstremiteta!

Razlog zbog koga pljosnati crvi to rade je krajnje jeziv: deformisane žabe ne mogu da pobegnu od predatora i veća je verovatnoća da ih pojedu vodene ptice. Kada se to desi, crvi se "sele" iz žabe u ptičiji stomak i inficiraju novog domaćina.

A onda, u ptici, pljosnati crvi upražnjavaju intimne odnose kako bi se razmnožili i nastavili svoj "gotovanski" životni vek.

U ovom bizarnom procesu nesrećna žaba ima samo jednu ulogu - da bude poštar!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari