• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Povratak iz mrtvih: Ovih 10 životinja proglašene su izumrlim, ali se ispostavilo da su ipak žive

B. P.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Za ova stvorenja, koja su dugo smatrana iščezlim, ali su u nekom trenutku ponovo viđena, postoji poseban naziv - Lazareve taksone

  • 0
Životinje koje (ni)su izumrle Foto: Shutterstock/mendesbio

Svaka naučna priča o pozitivnim rezultatima istraživača i naučnih radnika koji su uložili napore radi očuvanja ugroženih vrsta životinja veoma je jaka i uliva nadu u opstanak bića koja su na pragu nestajanja. "Povratak iz mrtvih" uvek je razlog slavlju, jer je tužno obelodaniti vest o tome da neka vrsta više ne postoji: jednom kada vrsta izumre, nema povratka. Ipak, ponekad, i samo ponekad, iznenade nas saopštenja o tome da su se neke vrste, koje su smatrane izumrlim, viđene i da su se pojavile, otkrivajući da zapravo nikada nisu nestale. Za ova retka stvorenja postoji naziv Lazareva taksona, prema priči o Isusovom prijatelju Lazaru koga je Sin božiji podigao iz mrtvih.

Međutim, ovde nije reč o čudima, a vrste koje spadaju u ovu kategoriju jednostavno su neuhvatljive. One su potpuno retke ili ih je veoma teško pronaći, a štite ih ograničena populacija i teško dostupna staništa, piše Discoverwildlife.

1. Atenborova dugokljuna ehidna

Atenborova dugokljuna ehidna (Zaglossus attenboroughi), radoznali mali sisar, jedna je od samo tri vrste u svom rodu i poznata je po tome što polaže jaja. Osim toga, prekrivena je zaštitnim keratinoznim bodljama i ima dugu izbočenu njušku kojom usisava insekte. Iako su sve ehidne retke, ova vrsta se pokazala najneuhvatljivijom.

Prvi put je opisana 1961. godine i od tada nije viđena, što je mnoge navelo na pomisao da je izumrla, sve do prošle godine: novembra 2023. nastao je snimak ovog neverovatnog sisara u Kiklopskim planinama u Indoneziji, posle više od 60 godina nakon što je poslednji put viđena.

2. Viktorijanski zmaj bez ušiju

Viktorijanski zmaj bez ušiju (Timpanocryptis pinguicolla) takođe je otkriven 2023. godine, prvi put posle 50 godina. Nekada uobičajena u državi Viktoriji, ova vrsta je postala kritično ugrožena 60-ih godina prošlog veka zbog masovnog uništavanja staništa, a poslednje potvrđeno viđenje zabeleženo je 1969. godine. Iako je 2019. objavljeno da je vrsta možda izumrla, nada da se negde ipak nalazi još neki zmaj je uslišena, jer je zahvaljujući ekološkom istraživanju prošle godine ponovo otkrivena jedna njegova jedinka. Naknadnim istraživanjem terena pronađeno je još 16 jedinki koje su sada u programu uzgoja u zoološkom vrtu u Melburnu. Australijski zmaj bez ušiju je toliko redak da se smatrao izumrlim, sve dok dva ekologa nisu naišla na jednog u divljini.

3. Riba celakant

Životinje koje (ni)su izumrle Foto: Shutterstock/

Celakant (Coelacanthiformes order) nije bila "izgubljena" decenijama, već milenijumima: poznata iz fosilnih ostataka, pronađenih u 19. veku, ova riba smatrala se izumrlom na kraju perioda krede, pre oko 66 miliona godina. Međutim, na opšte iznenađenje, živi primerak celakanta iz dubina doneo je lokalni ribar sa obala Južne Afrike 1938. godine.

Čovek nije imao pojma o tome šta je pronašao, ali je Mardžori Kurtnej-Latimer, kustoskinja u muzeju, videla ribu i odmah je prepoznala.  Ovo slučajno otkriće danas se smatra jednim od najvažnijih zooloških pronalazaka dvadesetog veka.

4. Čakonski pekari

Životinje koje (ni)su izumrle Foto: Shutterstock/

Čakonski pekari (Catagonus wagneri) bio je poznat samo na osnovu fosilnih ostataka i smatrao se davno izumrlim. Međutim, 1971. godine, tim biologa odlučio je da proveri glasine lokalnog stanovništva koje je viđalo ovog papkara i u suvim regijama Čakoa u Argentini otkrili su životinju koja je bila izgubljena za "zapadnu nauku", ali ne i za obične ljude.

5. Volasova džinovska pčela

Volasova džinovska pčela (Megachile pluto) je četiri puta veća od obične pčele, sa dužinom od čak 4 cm i rasponom krila od 6, 5 centimetara. Do 2019. ova pčela nije viđena 38 godina i naučnici nisu bili sigurni da još postoji, ali je, na veliko zadovoljstvo entomologa, pronađena jedna ženka u gnezdu termita. Ova vrsta se smatra ranjivom na izumiranje, zbog plantaža palminog ulja koje prete njihovim staništima.

6. Kubanski solenodon

Kubanski solenodon (Atopogale cubana) je radoznali mali sisar neobičan iz više razloga: ne samo da je toliko redak da se smatrao izumrlim, već je i jedan od malobrojnih otrovnih sisara! Solenodoni su noćna stvorenja nalik rovčicama, sa dugim "drhtavim" njuškama i otrovnom pljuvačkom kojom usmrćuju guštere i žabe. Šezdesetih godina prošlog veka, broj kubanskih solenodona se toliko smanjio da je smatran jednom od najređih životinja na zemlji, ako ne i potpuno izumrlom. Godine 1970. je proglašen izumrlim, ali je četiri godine kasnije, 1974. godine, jedna jedinka otkrivena u kubanskom nacionalnom parku, što je dalo novu nadu opstanku ove vrste.

7. Novogvinejski slepi miš sa velikim ušima

Novogvinejski slepi miš sa velikim ušima (Pharotis imogene) bio je "izgubljen" više od jednog veka: prvi put opisan je 1890. godine, ime je dobio 1914. godine, a zatim više nije viđen... do 2012. godine, kada su dva studenta doktorskih studija Univerziteta u Kvinslendu, koji su sakupljali slepe miševe mnogih vrsta, pronašli jednog koga nisu mogli da identifikuju. Nakon pažljivog pregleda i poređenja sa muzejskim primercima, ustanovljeno je da je reč o ženki izumrle vrste velikih ušiju, što je bilo veoma prijatno iznenađenje za konzervatore koji su ovu životinjicu smatrali izgubljenom.

8. Teror gušter

Teror gušter (Phoboscincus bocourti) je još jedna vrsta koja je bila izgubljena za nauku više od veka, a jedini primerak poslužio je za izvođenje naziva i opisa. Ovaj gušter je prvi put uhvaćen oko 1870. godine u Novoj Kaledoniji i opisan 1876. godine, pa je proglašen izumrlim, a zatim je pronađen 2000. godine. Gušter je bio sakriven zahvaljujući nepristupačnom staništu: smatra se da živi na obalama dva mala ostrva na obali ostrva na obali Nove Kaledonije. Ukupna površina ovih ostrva je samo 0,35 kvadratnih milja!

9. Antikijanska zebica

Antikijanska zebica (Atlapetes blancae) je mala kolumbijska ptica koja je dospela na naslovne strane 2018. godine kada ju je primetio lokalni posmatrač ptica koji je putovao na nedeljnu misu. Ova ptica tada je snimljena posle skoro 50 godina i to je takođe bio prvi put da je viđena živa otkako je proglašena posebnom vrstom. Tek 2007. godine naučnici su zvanično prepoznali ovu pticu kao zasebnu vrstu koja je smatrana izumrlom. Od ponovnog otkrića istraživači su videli mnogo ovih zebica i ima nade za spas vrste od izumiranja.

10. Tasmanijski tigar

Životinje koje (ni)su izumrle Foto: Shutterstock/

Vrsta poznata kao tasmanijski tigar (Thylacinus cynocephalus) navodno još nije ponovo otkrivena, ali postoji grupa zoologa koja strastveno veruje da će se i to desiti. Poslednji torbar sličan psu, poznati tasmanijski tigar, uginuo je u zatočeništvu, u australijskom zoološkom vrtu 1936. godine, a smatra se da je vrsta potpuno izgubljena oko 1960. godine  Od tada je bilo mnogo nepotvrđenih viđenja tasmanijskog tigra. Nažalost, uprkos entuzijastima koji se nadaju pojavljivanju tasmanijskog tigra, šansa da se on odnekud stvori manja je od jednog procenta!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari