• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zašto neki gušteri trče isključivo na dve noge, iako su mnogo brži na sve četiri

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovakvom kretanju skloni su zmaj naboranog vrata i južnoamerički bazilisk

  • 0
Gušter Foto: Shutterstock/Eric Isselee

Zašto neki gušteri trče na dve noge, iako se brže kreću na sve četiri? Odgovor na ovo pitanje dao je zoolog Kristofer Klemente koji objašnjava zašto su neki gušteri evoluirali da trče na dve noge, uprkos tome što se njihovo trčanje na sve četiri pokazalo bržim, piše Discoverwildlife.

Gušteri zmajevi, poput vrste sa naboranim vratom (Chlamidosaurus kingii) i južnoamerički gušter bazilisk (Basiliscus basiliscus) veoma lako i brzo trče na zadnjim nogama.

Današnji primati i ptice koriste prednje udove za hvatanje ili letenje, ali to nije slučaj sa gušterima.

Zašto ne trče svi gušteri na četiri noge?

Isprva se smatralo da dvonožno trčanje daje prednost brzini, pošto prednji udovi ne smetaju zadnjim ekstremitetima. Ali, pokazalo se da brzina dvonožnih koraka ne može da se poredi sa brzinom četvoronožnih. Drugi naučnici su teoretisali da trčanje na dve noge gušterima štedi energiju, ali oni koji hodaju na dve noge nisu mogli da prate one koji su trčali na sve četiri.

Matematičkim proračunima i modeliranjem malih guštera došlo se do odgovora da dvonožni gušter trčanjem na dve noge dobija ubrzanje: ono gura zadnji deo njegovog tela napred, ali inercija prednjeg dela tela želi da ono ostane na mestu. Rezultat je sledeći: prednji deo tela se podiže kako bi olakšalo trčanje zadnjim nogama - baš kao kad se motocikl podigne na zadnji točak!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari