• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mladunče retke životinje "proslavilo" Dan majki: Svetu predstavljena beba kritično ugrožene adaks antilope

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Upoznajte dvomesečnog Džulijena: on je u "Diznijevom životinjskom kraljevstvu" na Floridi rođen pre dva meseca, a populacija ove vrste u divljoj prirodi manja je od 100 jedinki

  • 0
Adaks antilopa Foto: Shutterstock/Eric Isselee

Mladunče adaksa, vrste antilope koja se smatra kritično ugroženom, ugledalo je svet uoči Dana majki koji se proslavlja u mnogim zapadnim zemljama. Tako je tematski park Diznijevog životinjskog carstva na Floridi 10. maja proslavio Dan majki u društvu sada dvomesečnog telenceta Džulijena koji je dobio ime kombinacijom majčinog i očevog imena - Džuniper i Alen. Džulijen je prvi mužjak adaks antilope u Diznijevom životinjskom kraljevstvu, prenosi People.

Visok dva metra, prekriven sjajnom dlakom, Džulijen je potomak vrste antilope koja živi u afričkoj pustinji Sahari. Prema rečima Nacionalnog zoološkog vrta i Instituta za biologiju očuvanja životinjskih vrsta Smitsonijan, kritično ugroženi adaks se suočava sa pretnjama u divljini, uključujući sušu, lov i gubitak prebivališta zbog novih bušotina nafte i širenja poljoprivrede.

Blog Dizni parkova je podelio objavu da je procenjena populacija ove vrste antilope manja od 100 jedinki u divljini i da je na ivici izumiranja. Preko 180 adaksa živi u zatočeništvu, u uslovima koji im garantuju dobru negu i visoku stopu preživljavanja, zahvaljujući organizacijama akreditovanim od strane Udruženja zooloških vrtova i akvarijuma (AZA).

"Džulijenovo rođenje je neverovatna pobeda za opstanak populacije ove vrste antilope. Naš tim veterinara i čuvara životinja žele da dočekaju rođenje novih adaksa koji su veoma kritično ugroženi u divljini", napisano je u Diznijevom blogu. "Ovo rođenje je jedan od mnogih primera koji svedoče o tome koliko brinemo o našim životinjama".

Roditelji male adaks antilope imaju izvanrednu negu u Diznijevom parku. Adaks je nekada bio populaciono veoma brojan u ogromnim sušnim oblastima, ali se onda njegov broj prepolovio zbog "pojave modernog oružja i transporta, a nedavno i istraživanja nafte i građanskih nemira" u tom delu sveta.

Danas je adaks nomadska vrsta koja živi u pustinji: on je najugroženiji kopitar u Sahari, a verovatno i u svetu, i kritično je ugrožen na Crvenoj listi IUCN. On se može naći samo u dve male populacije u divljini, u pustinji Tin Tuma u istočnom Nigeru i čadskom regionu Eguei-Bodele, stoji u izveštaju zvaničnika Sahara Conzervation.

Pogledajte snimak divne bebe adaksa!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari