• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučnici proveli 15 godina slušajući plave kitove: Evo o čemu pričaju najveće morske životinje

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sveobuhvatno zvučno istraživanje koje je trajalo jednu i po deceniju zabeležilo 3.900 časova tri različita tipa oglašavanja

  • 0
Plavi kit Foto: Shutterstock/amesteohart

Istraživači su objavili sveobuhvatno zvučno istraživanje plavog kita na Antarktiku: ono pokriva skoro 3.900 sati zvuka, prikupljenih tokom 15 godina, i fokusira se na tri različita tipa poziva ovih fascinantnih stvorenja.

Iako je plavi kit najveća životinja na planeti – naraste do 30 metara – on je takođe ugrožena vrsta koja živi u udaljenim prebivalištima, a njegovo praćenje po okeanima nije lako. Tu na scenu stupaju pasivni akustični uređaji - sonari ili specijalne bove koje se bace u okean i mogu da prime zov antarktičkih plavih kitova (Balaenoptera musculus intermedia), da otkriju njihov položaj i lociraju ih za dalje proučavanje, prenosi Sciencealert.

"Ova analiza predstavlja najsavremeniju informaciju o distribuciji ovih neuhvatljivih morskih sisara koji su lovljeni do ivice izumiranja tokom industrijskog "lova na kitove“, kaže Brajan Miler iz Australijskog antarktičkog programa koji se bavi proučavanjem akustike plavih kitova. On dodaje da je moguće slušati ove kitove, doploviti do njih i videti ih, fotografisati i pratiti, pa čak i uzeti uzorke njihove kože i sala za dalje proučavanje.

Tim je zabeležio tri različita glasna i niskofrekventna poziva od kojih su dva upućivali samo plavi kitovi: Z-poziv mužjaka i poziv jedinice-A (izdvojen deo Z-poziva). Treći poziv bio je "društveni" i poznat kao D-poziv, a upućuju ga sve populacije plavih kitova, i mužjaci i ženke kitova na hranilištima. Proučavanje obrazaca ovih poziva pomaže u praćenju populacije kitova tokom vremena. "Jedinica-A je bila najrasprostranjeniji poziv, otkriven na najvećem broju sonora širom Antarktika i subAntarktika", kaže Miler koji tvrdi da je otkriveno više D-poziva i da oni ne predstavljaju pesme kitova koje oni pevaju tokom letnje sezone hranjenja, a otkriveni su i pozivi jedinica A i Z-pesme kasnije tokom leta i rane jeseni.

Iako se ne zna šta ovi pozivi znače, oni se mogu kombinovati sa drugim podacima – poput snimaka dronova i AI algoritama – da bi se procenilo kretanje plavih kitova i različiti aspekti ponašanja životinje. Kako je planeta preplavljena klimatskim promenama, istraživači se nadaju da se tehnike koje su razvili u novoj studiji mogu koristiti za praćenje mogućih uticaja na populacije plavih kitova, ali i na kril, glavni izvor hrane kitova.

Dalja istraživanja bi mogla da koriste vozila bez posade, opremljena hidrofonima (podvodni mikrofoni) i drugim instrumentima za snimanje poziva i brzine plivanja koji će povezivati različite vrste poziva sa različitim obrascima hranjenja kitova. Pasivni akustički monitoring je spreman da igra ključnu ulogu u budućim istraživanjima koja će se baviti "prazninama" u znanju o antarktičkim plavim kitovima.

Poslušajte kako zvuči pesma kitova!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari