• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sejdž, patuljasta pudla, osvojila prestižnu titulu Best in Show na Vestminsterskoj izložbi pasa u Njujorku

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Takmičenje na tradicionalnoj manifestaciji najstarijeg kinološkog kluba u SAD završeno u utorak, pobedio mali crni pas sa velikom ličnošću

  • 0
Westminster Dog Show Foto: Tanjug/AP/Craig Ruttle

Patuljasta pudla Sejdž dobila je titulu Best in Show na tradicionalnoj izložbi pasa Vestminsterskog kinološkog kluba u SAD koja je održana u Billie Jean King National Tennis centru u Kvinsu u Njujorku. Više od 2.500 pasa iz svih 50 američkih država, ali  i drugih zemalja, takmičilo se za prestižnu titulu koja je pripala maloj crnoj pudli. Sejdžin vlasnik Kaz Hosaka izjavio je da je "ostao bez reči" kojima bi opisao sreću zbog pobede svog psa, preneo je BBC.

Sejdž je pobedila nakon što je proglašena finalistom u grupi od 21 nesportske rase pasa. Ova 4-godišnja ženka crne boje, doterana u klasičnom topijari stilu, tradicionalnom za pudlice, takmičila se sa pobednicima iz šest grupa — terijerima, goničima, pastirskim psima, radnim psima, sportskim psima i toj psima. Sejdž je prva ženka koja je osvojila glavnu nagradu u Vestminsteru od 2020. godine i četvrta je minijaturna pudlica koja je osvojila glavnu nagradu u 148-godišnjoj istoriji ovog kinološkog takmičenja. Patuljaste pudle odnele su pobede na ovom takmičenju 1943, 1959. i 2002. godine. Veća "standardna" pudlica je pet puta proglašena za najboljom na izložbi, poslednji put 2020. godine, a manja "toj" pudla je pobedila dva puta.

Vestminsterski kinološki klub je najstarija organizacija u SAD koja organizuje ovo takmičenje sa dugogodišnjom tradicijom, a prva izložba pasa u okviru Kluba održana je pre 148 godina.

Pobednici se biraju na osnovu toga koliko izložbeni pas odgovara standardu i kako se ponaša tokom dana. Gospodin Hosaka, Sejdžin vlasnik, smatra da je njegov pas bio izvanredan. Sejdž i Hosaka su otputovali iz Hjustona u Teksasu da bi se takmičili na novoj manifestaciji u Flašingu u blizini Njujorka.

Ovogodišnja izložba pasa Vestminsterskog kinološkog kluba bila je 45. po redu za gospodina Hosaku. Još 2002. godine, on je na izložbu doveo takođe patuljastu pudlu koja je osvojila prvo mesto.

Drugo mesto na Vestminsterskoj izložbi 2024. pripalo je nemačkom ovčaru Mercedes koji je došao iz Betezde u Merilendu.

Jedan od zapaženih učesnika bio je i veliki šnaucer Monti koji je na izložbu doputovao iz Oušn Sitija u Nju Džersiju. On se prošle godine našao u polufinalu izložbe, ali nije uspeo da osvoji glavnu nagradu u Njujorku.

Rase sa najvećim brojem prijavljenih pasa bile su čivave, labradori, zlatni retriveri, mađarske vižle, jazavičari, francuski buldozi, australijski ovčari i rodezijski ridžbeci.

Iako su na takmičenju bili zastupljeni psi iz svih američkih država, većina učesnika je došla sa Floride, iz Njujorka, Kalifornije, Pensilvanije i Teksasa.

Na ovom tradicionalnom takmičenju pasa ne postoje novčane nagrade, ali pobednik dobija pehar i pohvale. Za određene kategorije, kao što su agiliti i poslušnost, pobednici mogu da usmere donaciju iz Vestminstera (5.000 dolara) klubu za obuku pasa po sopstvenom izboru ili Humanitarnom fondu američkog kinološkog kluba.

Tradicionalna Vestminsterska izložba pasa prikazuje se i na TV: emisija je drugi po dužini kontinuirani sportski događaj u SAD i emituje se svake godine od 1948. godine.

Na Vestminsterskoj izložbi, u kojoj se psi takmiče i u agilitiju i poslušnosti, ove godine uvedeno je i nadmetanje u probnom ronjenju.

Za ljubitelje kinoloških izložbi, evo još nekoliko pokretnih slika sa Vestminsterske izložbe pasa!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari