• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nju od milošte zovu Pinokio: Madagaskarska zmija lisnatog nosa, najbizarniji reptil na svetu

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ona satima nepomično leži na grani ili sa nje visi, blago je toksična za ljude, ali ne i za životinje koje "žvaće" na mestu ugriza da bi umasirala otrov

  • 0
Madagaskarska zmija lisnatog nosa Foto. Shutterstock/Danny Ye

Njen nos podseća na izlizani list i može da se savije, a ima i izduženo telo koje ponekad ne može da se razlikuje od grana drveća gde satima leži i čeka. Ovo su najistaknutije karakteristike Langaha madagascariensis, jedne od mnogih bizarnih životinja koje žive na ostrvu Madagaskaru. Ono što je izdvaja od drugih reptila je nazalni aparat koji je kod mužjaka nalik nosu Pinokija. Biolozi i zoolozi još ne znaju tačnu funkciju nosa ove zmije služi da je kamuflira od predatora ili da prevari plen ili ima neke veze sa njenim intimnim životom.

Zmija sa lisnatim nosom (Langaha madagascariensis) je endemik koji nastanjuje sever i zapad ovog egzotičnog ostrva. Ona je savršeno prilagođena načinu života na drveću i u žbunju: vitka je, duga do 1,20 m i sastoji se gotovo isključivo od mišića. Mužjaci su nešto šareniji, sa crvenkastosmeđim leđima i žutim trbuhom, dok su ženke smeđe i bež maskirane.

Madagaskarska zmija se aktivira u sumrak i napada žabe, manje gmizavce, a ponekad i ptice. Kada je plen samo nekoliko centimetara ispred nje, ona napada brzinom munje: ima otrovne očnjake na zadnjoj strani gornje vilice koje ljudima, u slučaju ujeda, ne nanose veće tegobe osim bola i eventualnog otoka.

Da bi ujela, ova zmija mora da se pomuči i da malo "žvaće" žrtvu u koju bukvalno umasira otrov. Još jedna osobina ove čudne zmije je mirnoća i odsustvo agresije. Ipak, sreću da prođu gotovo bez ogrebotine imaju samo ljudi, jer ova zmija ne pruža drugu životnu šansu životinjama poput manjih ptica, žaba, gekona ili iguane za koje je njen otrov fatalan.

Madagaskarska zmija lisnatog nosa Foto. Shutterstock/reptiles4all

Navika ove zmije je i da često visi sa drveća, sa nosom okrenutim nadole i da se njiše na vetru.

Na početku kišne sezone mužjaci "nosate" madagaskarske zmije traže ženke za parenje. Ženka snese između pet i deset izduženih jaja meke ljuske koja se lepe na lišće. Posle otprilike dva meseca, mlade zmije lisnatog nosa izlegu se u tami noći i u narednih 36 sati im se "podešava" funkcija nosa. Male zmije teže jedva dva grama nakon izleganja, ali se odmah samostalno hrane i sposobne su da se kamuflažom odbrane od većih zmija.

Iako madagaskarska zmija lisnatog nosa nije ugrožena vrsta, prete joj klimatske promene, sve izvesniji gubitak staništa i često uznemiravanje od strane čoveka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari