• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li neke zmije jedu pripadnike svoje vrste: Retka pojava kanibalizma, ali i samopovređivanja

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osim klasičnih primera gutanja zmija rivala ili ženki nakon parenja, poznati su intrigantni slučajevi zmija u zatočeništvu koje gutaju sopstvene repove, što se smatra ekstremnim oblikom kanibalizma

  • 0
Zmije Foto: Shutterstock/Wikan Visual

Zmije su raznovrsna i mnogobrojna grupa reptila: oko 4.000 vrsta hrani se sisarima, pticama, jajima, gušterima, ribama, puževima, crvima i insektima, ali su potvrđeni i slučajevi kanibalizma među ovim životinjama.

Zašto zmije ponekad jedu jedna drugu?

Mnoge vrste zmija rado će pojesti pripadnice svoje vrste ako im se pruži prilika, a neke vrste -  kraljevske zmije Severne Amerike, na primer, ili azijska kraljevska kobra - sasvim su se specijalizovale za zmijski plen.

Pravi kanibalizam – ubijanje i jedenje pripadnika sopstvene vrste – prilično je redak u celom životinjskom carstvu, ali neke zmije to rade.

Na internetu postoji mnogo snimaka koji su dokumentovali brojne zmijske vrste kanibale: mužjaci kejp kobre proždiru svoje rivale, mužjaci kraljevskih kobri jedu ženke, dok na jugu Francuske mužjaci monpeljeskih zmija jedu ženke van sezone parenja.

Poznati su intrigantni slučajevi u kojima zmije u zatočeništvu gutaju sopstvene repove, što se smatra ekstremnim oblikom kanibalizma. Međutim, nepoznato je da li se ovakvi slučajevi dešavaju u prirodi.

Kako tvrde istraživači, rivalstvo je najčešći razlog kanibalizma među zmijama, a zbog čega mužjaci jedu ženke zmija, ne zna se pouzdano.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari