• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Slovenci eksperimentišu sa Pipistrel dronom: Civilni avion se pretvara u ubojito oružje

Vreme čitanja: oko 3 min.

U budućnosti je planirano opremanje slovenačkih oružanih snaga sa ukupno dvanaest ovakvih letelica, odnosno jednom eskadrilom

  • 0

Na nedavno održanom najvećem evropskom sajmu opšte avijacije u Fridrishafenu, predstavnici slovenačke kompanije sada u američkom vlasništvu Pipistrel potvrdili su u neformalnom razgovoru za Aero.rs da su upoznati sa planovima modifikacije njihovog popularnog ultralakog aviona Virus SW u borbeni bezposadni daljinski upravljani vazduhoplov, ali takođe skreću pažnju da Pipistrel kao proizvođač "ne učestvuje u tom projektu" ali ga naravno prati.

Slovenačke oružane snage krajem decembra su dobile prvi C-27J Spartan transportni avion, a tokom prezentacije letelice na aerodromu Cerklje ob Krki prikazan je još jedan zanimljiv vazduhoplov, ili bar kako bi on u budućnosti treba oda izgleda.

Na parking poziciji stajao je Pipistrel i to primerak opremljen različitim modelima vođenog naoružanja što svakako nije nešto što se može očekivati od proizvođača uglavnom civilnih letelica.

Mada postoje različite izvedbe dronova i bespilotnih letelica kojih je sve više u naoružanju velikog broja zemalja, retko se sreću one koje se baziraju na "punokrvnim" avionima.

Rat u Ukrajini pokazao je potencijale bespilotnih letelica u borbenim dejstvima, ne samo specijalizovanih dronova već i improvizovanih vazduhoplova bez posade. U nedavnom napadu na ruska vojna postrojenja, Ukrajina je koristila upravo daljinski navođeni ultralaki avion, pretvoren u dron-kamikazu.

Perspektivnu primenu ovakvih aviona na bojnom polju vidi i slovenački Timtec Defense.

Ova kompanija razvija bezposadnu letelicu na bazi Pipistrel Virus SW 121 aviona, preneo je slovenački portal 24ur. Reč je o modifikovanom avionu koji u budućnosti treba da bude navođen sa daljine, ali i da ima mogućnosti upravljanja iz kabine.

Konstruktori bespilotne letelice su pretvorili Virus SW 121 sa dva sedišta u jednosed. Kompleksni elektronski sistemi postavljeni su na mesto jedog avionskog sedišta dok je drugo još uvek slobodno. Virus tako će moći da bude navođen sa zemaljske satnice ali će kontrolu nad njim moći da preuzme i pilot. Tada se ovaj dron ponovo pretvara u avion.

Pipistrel UAV Foto: 24ur.com/Aljoša Kravanja

Deklarisani dolet letelice je 500 kilometara, može da se kreće na visini od 5.400 metara dok maksimalna brzina drona iznosi 230 km/h.

Kako bi smeštanje raketa bilo moguće, krila Pipistrela su ojačana. Letelica ima četiri podvesne tačke i može da ponese rakete vazduh-zemlja ukupne težine 150 kilograma.

Glavni nosilac projekta razvoja bespilotne letelice je kompanija Timtec koja je za incijanu fazu istraživanja od slovenačkog Ministarstva odbrane krajem 2022. godine dobila 900.000 evra. Ova svota novca takođe je bila namenjena i za razvoj sistema odbrane od rojeva dronova, prenosi 24ur.

Pipistrel UAV Foto: 24ur.com/Aljoša Kravanja

Prema rečima Željka Kralja, šefa Uprave za logistiku resornog ministarstva, projekat se trenutno nalazi u šestoj od ukupno devet faza razvoja.

U poslednjem stadijumu razvoja očekuje se izrada funkcionalnog prototipa.

Koje će vrste raketa ova letelica koristiti nije poznato jer će u budućnosti biti testirano naoružanje izraelskih, francuskih i američkih kompanija. Elktronske komponente za Pipistrel bespilotni vazduhoplov obezbeđuje Timtec, a glavni deo sistema je upravo kamera.

Ona će prema najavama moći nesmetano da funkcioniše u dnevnim i noćnim uslovima i koristiće laserski daljinomer i laserski obeleživač cilja, piše slovenački 24ur.

U budućnosti je planirano opremanje slovenačkih oružanih snaga sa ukupno dvanaest ovakvih letelica, odnosno jednom eskadrilom. Kada bi bespilotni Pipistrel mogao da uđe u upotrebu za sada nije poznato, a veliki faktor u brzini njegovog dolaska u flotu Slovenaca zavisiće i od sertifikacije.

U razvoju letelice pored kompanije Timtec učestvuju i Dewesoft, Guardiaris i Pipistrel.

Ivo Boskarol većinski je vlasnik Timtec Defense, a ovaj slovenački biznismen je do pre svega nekoliko godina posedovao i sam Pipistrel. On je prodao fabriku aviona američkoj korporaciji Textron i od tada je svoju energiju preusmerio na Timtec i druge firme kojima upravlja.

(Aero.rs)

Video: Red Flag 24

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>