• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ništa od Mirage 2000 za Ukrajinu: Francuska ne želi da donira borbene avione

Vreme čitanja: oko 2 min.

Francuzi su stava da Ukrajina treba da se fokusira na uvođenje Lockheed Martin F-16 aviona umesto da troši resurse na više tipova vazduhoplova

  • 0
M2000 facebook/Armee de l'Air et Espace

Francuska i Ukrajina potpisale su prošle nedelje novi strateški ugovor kojim je predviđena vojna pomoć za ratom zahvaćenu zemlju u iznosu od nekoliko milijardi evra. Uprkos rekordno velikom aranžmanu, po svemu sudeći on ne uključuje Mirage 2000 borbene avione.

Francuski predsednik Emanuel Makron i njegov ukrajinski kolega Volodimir Zelenski dogovorili su u petak 16. februara novi program pomoći vredan tri milijarde evra za 2024. godinu. Dok je Makron uveravao javnost da će Francuska asistirati Ukrajini "sve dok je to neophodno", izostala je informacija o potencijalnoj donaciji Dassault Mirage 2000 aviona.

Dassault Mirage 2000 Shutterstock/VanderWolf Images

Mada su ove letelice već dugo na listi želja ukrajinskih oružanih snaga, Le Monde piše da francuski zvaničnici smatraju da Ukrajinci nemaju kapacitete za sprovođenje vojnih operacija sa nekoliko novih modela aviona. Francuzi su stava da Ukrajina treba da se fokusira na uvođenje Lockheed Martin F-16 aviona u naoružanje umesto da troši resurse na više tipova vazduhoplova, prenosi Aero Time pozivajući se na francuski list.

Ukrajina je ranije izrazila interesovanje za šest Mirrage 2000D višenamenskih aviona kako bi zamenila već zastarelu flotu Suhoja Su-24 Fencer.

Taktički bombarder Su-24 je vrlo važno borbeno sredstvo za Ukrajinu jer je ima mogućnost da nosi krastareće rakete SCALP EG/Stormshadow, koja je do sada u više navrata upotrebljena protiv ruske vojne infrastrukture na Krimu i u Donbasu, piše Balkanska bezbednosna mreža.

Mirage 2000 Jean Luc Brunet/Armee de l'Air et Espace
Nakon raspada Sovjetskog Saveza, Ukrajina je nasledilo oko 120 aviona tog tipa u više verzija, ali su je rat 2022. godine dočekalo 25 do 27 primeraka. Ratni gubici i intenzivan utrošak ionako istanjenih resursa doveli su do toga da se, prema različitim procenama, u ukrajinskoj vojsci koristi šest do sedam komada letelica Su-24, navodi ovaj portal.

Upravo zbog toga bi dolazak Mirage 2000D bio preko potrebno pojačanje za oružane snage Ukrajine jer ova letelica već ima sposobnost korišćenja zapadnih krstarećih raketa.

Mirage 2000D je verzija Dassault aviona namenjena preciznim udarima po zemaljskim ciljevima korišćenjem konvencionalnog naoružanja. Varijanta 2000D nastala je od 2000N (Nuclear), odnosno borbenog aviona sa sposobnošću lansiranja nuklearnog naoružanja.

Pored francuskih oružanih snaga, Mirage 2000 koriste ili su koristili Indija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Grčka, Egipat, Brazil i druge zemlje.

(Aero.rs)

Video: Red Flag 24

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>