• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

RAF Typhoon ponovo na Balkanu: Smena dežurnih NATO snaga u Rumuniji

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zajednička NATO kontrola i zaštita vazdušnog prostora u Rumuniji sprovodi se od 2014. godine, nakon aneksije Krima od strane ruskih snaga u strahu od eskalacije sukoba

  • 0

Britansko kraljevsko ratno vazduhoplovstvo (Royal Air Force - RAF) započelo je misiju zaštite vazdušnog prostora Rumunije u sklopu NATO Air Policing operacija.

Šest Eurofighter Typhoon aviona i preko dve stotine pripadnika RAF privremeno je bazirano na istoku Rumunije u svrhu zaštite istočnog krila NATO pakta.

NATO Air Policing ime je za specifične operacije obezbeđivanja vazdušnog prostora zemalja severnoatlantskog saveza i zaštite od potencijalnih pretnji. U poslednje dve decenije članice NATO intenzivno patroliraju nad Istočnom Evropom, a jedna od zemalja gde se ove aktivnosti sprovode je Rumunija.

Krajem marta i početkom aprila mandat zaštine vazdušnog prostora Rumunije preuzela je Velika Britanija. U vazduhoplovnoj bazi Mihail Kogalničau je 9. aprila organizovana svečana ceremonija povodom početka angažmana britanskog kraljevskog vazduhoplovstva.

RAF je saopštio da će nebom iznad Rumunije patrolirati sa šest Eurofighter Typhoon iz 4. bombarderske eskadrile koji deluju u sklopu 140. ekspedicionog vinga. Za operacije Britanaca biće zaduženo preko 200 pripadnika kraljevskog ratnog vazduhoplovstva privremeno premeštenih iz RAF Losimaut u bazu Mihail Kogalničau.

NATO Air Policing misiju RAF će, peti put po redu, obavljati zajedno sa rumunskim ratnim vazduhoplovstvom (Forțele Aeriene Române) i u ovoj zemlji će se zadržati do avgusta.

Pre Velike Britanije, zadatak zaštite vazdušnog prostora Rumunije bio je poveren turskim oružanim snagama koje su se krajem marta vratile avione iz baze Fetešti u Tursku.

Vazdušne patrole u ovom delu Evrope sprovode se od 2014. godine. NATO je započeo air policing misije u Rumuniji nakon aneksije Krima od strane ruskih snaga u strahu od eskalacije sukoba.

Intenzivne patrole vrše se i na severu Evrope, tačnije iznad Blatičkog mora gde je presretanje ruskih aviona nedavno izvršila i Švedska - prvi put od kada je postala član NATO alijanse. Više o akcijama švedskog ratnog vazduhoplovstva možete pročitati u posebnoj vesti na portalu Aero.rs.

(Aero.rs)

Video: Dassault Falcon 6X u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>