• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tupoljev Tu-22M3 se srušio na jugu Rusije: Jedan član posade poginuo, za još jednim se traga

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ruski mediji prenose informaciju da se strateški bombarder srušio usled tehničkog kvara dok ukrajinski zvaničnici tvrde da su avion oborile njihove jedinice protivvazduhoplovne odbrane

  • 0
Tupolev Tu-22 Foto: Shutterstock

Rusko ratno vazduhoplovstvo ostalo je danas bez još jednog aviona, ovoga puta reč je o strateškom bombarderu Tupoljevu Tu-22M3. Lokalni mediji prenose informaciju da je jedan član posade poginuo kao da se za jednom još uvek traga.

Avion je navodno danas (19. april) pao u regionu Stavropolj na samom jugu Ruske Federacije. U letelici ruskog ratnog vazduhoplovstva (Военно-воздушные силы России) se nalazilo četiri člana posade od kojih je jedan poginuo, piše TASS pozivajući se na izjavu guvernera regiona Stavropolj Vladimira Vladimirova.

Dva pilota su se prema poslenjim informacijama uspešno katapultirala i preživela pad aviona. Za još jednim članom četvoročlane posade strateškog bombardera se još uvek intenzivno traga, piše je ruski SHOT. Telegram kanal je preneo saopštenje ruskog Ministarstva odbrane u kojem se navodi da se avion vraćao sa borbenog zadatka.

Na društvenim mrežama su u međuvremenu objavljeni snimci pada Tupoljeva. Vazduhoplov se srušio u poljani i nije prouzrokovao materijalnu štetu na zemlji, a u trenutku pada avion navodno nije nosio naoružanje.

Uzrok pada aviona trenutno nije moguće sa sigurnošću utvrditi, ali ruski mediji prenose informaciju da se strateški bombarder srušio usled tehničkog kvara. Ukrajinske oružane snage ipak tvrde da su njihovi pripadnici jedinica protivvazduhoplovne odbrane (PVO) oborili Tu-22M3.

Komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva (Повітряні сили Збройних сил України - PS ZSU) Mikola Oleščuk je izjavio da je Ukrajina po prvi put uspela da obori Tupoljev Tu-22M3 i to u saradnji sa Glavnom obaveštajnom upravom (Головне управління розвідки), preneo je The Kyiv Independent. Na X nalogu (nekadašni Twitter) ZSU objavljeno je da su jutros oborena i druga ruska sredstva poput dronova Shahed i krstarećih raketa.

Tu-22M razvijen je od strane sovjetskog biroa Tupoljev šezdesetih godina prošlog veka i osmišljen je kao "čistokrvni" srateški bombarder velikom doleta. U letelici se mogu smestiti četiri člana posade.

U 2018. godini u okviru obimnog programa modernizacije stvoren je prvi potpuno unapređeni Tu-22M3M. U toku kompletne modernizacije, avion je opremljen naprednim digitalnim avionskim sistemima ruske proizvodnje. Karakteristike aviona znatno su poboljšane, a na sajtu Tupoljeva navodi se da modernizovani Tu-22M3 ima veći dolet kao i veću "taktičku efikasnost".

(Aero.rs)

Video: Putin leteo u strateškom bombarderu Tu-160

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>