• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Boeing u minusu i u vojnom segmentu: U prvom kvartalu 2024. gubitak od 222 miliona

Vreme čitanja: oko 1 min.

Finansijski direktor Brajan Vest saopštio je na sastanku sa investitorima da je projekat Pegasus pretrpeo gubitak 128 miliona dolara, dok je Red Hawk u minusu za 94 miliona

  • 0
T-7A Red Hawk Foto: Dvidshub.net

Boeingov segment za razvoj i proizvodnju vojnih aviona zabeležio je gubitak od 222 miliona dolara u prvom kvartalu ove godine, javlja portal Defense News.

Menadžment kompanije za to krivi činjenicu da je razvojna faza dva glavna projekta (avion za punjenje goriva KC-46A Pegasus i avion za obuku T-7A Red Hawk) pre nekoliko godina ugovorena po fiksnoj ceni.

Finansijski direktor Brajan Vest saopštio je na sastanku sa investitorima da je projekat Pegasus pretrpeo gubitak 128 miliona dolara, dok je Red Hawk "u minusu" za 94 miliona.

U dokumentima dostavljenim američkoj Komisiji za hartije od vrednosti i berze, Boeing je naveo da je gubitak na KC-46 uglavnom proistekao iz prekida proizvodnje u fabrici usled ograničenja u lancu snabdevanja, dok su gubici T-7 nastali zbog prevelikog rasta troškova proizvodnje koji nisu predviđeni.

Ovo je drugi kvartal zaredom u kojem je Boeing gubi novac na ova dva važna projekta: U poslednjem kvartalu 2023. godine, kompanija je prijavila gubitke od 139 miliona dolara zajedno na KC-46, T-7 i MQ-25 Stingray dronu.

Najnoviji podaci dovode ukupne gubitke na projektu Pegasus od njegovog početka na 7,1 milijardu dolara.

Program T-7, koji je već trebalo da bude u početnoj serijskoj proizvodnji, takođe je usporen zbog problema sa kvalitetom nekih delova mlaznih aviona koje je Boeing dobio od više dobavljača i koji su vraćeni na prepravke i doradu, što je dovelo do odlaganja.

Pred Boeingom je završetak još jednog projekta koji je odavno postao preskup za korporaciju: izrada dva vazduhoplova VC-25B koji će nositi oznaku Air Force One i služiti za prevoz predsednika SAD, o čemu je portal Aero.rs već pisao.

Vest sa optimizmom gleda na period koji je pred odbrambenim sektorom koji će se, prema njegovom mišljenju, vratiti "na profit sa visokim jednocifrenim procentima do 2025. ili 2026. godine":

"Budžetski predlog Pentagona za fiskalnu 2025. godinu pokazuje jaku potražnju za Boeingovim proizvodima", rekao je

(Aero.rs)

Video: Pogledajte helikoptere MUP u borbi sa vatrom: Snimak odozgo gašenja požara u Bloku 70

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>