• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ove godine na paradi pobede u Moskvi 15 aviona: Striži i Vitezovi u dijamantu Kubinka

Vreme čitanja: oko 1 min.

Preko Crvenog trga prodefilovala vozila sa raketama Iskander M, potom lanser sa PVO sistemom zemlja - vazduh S-400 Triumf i interkontinentalna balistička raketa RS-24 Yars

  • 0
Rusija vojska vojna parada Dan pobede avioni Foto: Tanjug/AP

Ruska Federacija obeležila je i ove godine 9. maj - Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu velikom vojnom paradom na Crvenom trgu u Moskvi.

Na paradi koja uvek počinje rečima "Pažnja, govori i prikazuje Moskva" (Внимание, говорит и показывает Москва!) učestvovalo je više od 9.000 pripadnika oružanih snaga, 61 sistem naoružanja i 15 borbenih aviona. 

Nakon defilea pešadije, specijalnih, oklopnih snaga i artiljerije, preko Crvenog trga prošla su vozila sa taktičkim projektilima Iskander M, potom lanser sa PVO sistemom zemlja - vazduh S-400 Triumf, a za njima interkontinentalna balistička raketa RS-24 Yars (РС-24 Ярс – ракета стратегическая), poznata i kao Topol MR.

Na samom kraju ovogodišnje parade (pre nego što je nastupio vojni orkestar čime se tradicionalno završava manifestacija), preko glavnog moskovskog trga preleteli su avioni ruskih vazduhoplovno-kosmičkih snaga.

Ove godine viđeno je ukupno 15 borbenih aviona u dva naleta. Najpre su preko Crvenog trga preleteli pripadnici akro-grupa Ruski vitezovi (u avionima Su-30SM) i Striži (na avionima MiG-29) koji su bili u formaciji dijamant Kubinka.

Potom su centar glavnog grada Ruske Federacije preleteli jurišnici Su-25 koji su za sobom ostavljali trag u bojama ruske zastave. Avioni su leteli na visini do 500 metara, brzinom od 550 km/h, prenosi agencija TASS.

Od početka sukoba Rusije i Ukrajine sa parade na Moskvi izostaju naleti helikoptera, transportnih aviona, strateških bombardera i vazduhoplova za elektonski nadzor. 

Slične, ali skromnije vojne parade održane su u 28 ruskih gradova, sa više od 50.000 pripadnika oružanih snaga i oko 1.000 sistema naoružanja i vojne opreme, javlja državna agencija TASS.

(Aero.rs)

Video: Dubai Airshow 2023: Kineske akrobacije na nebu u šarenilu boja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>