• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vojska tvrdi da se Jak 130 srušio zbog mehaničkog kvara: Snimak pokazuje nešto drugo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako su zvaničnici ubrzo posle nesreće saopštili da je uzrok "mehanički kvar", pojavio se snimak na kome se vidi da je avion izvodio akrobacije na maloj visini i u jednom naletu je zakačio repnim delom pistu

  • 0

Školsko-borbeni avion bangladeškog vazduhoplovstva Jakovljev Jak-130 (Як-130, NATO naziv Mitten) srušio se u reku Karnafuli kod Patenge u Čatomu. Oba pilota su se uspešno katapultirala i preživela udes.

Iako su kako prenose lokalni mediji bangladežanski zvaničnici ubrzo posle nesreće saopštili da je uzrok "mehanički kvar", pojavio se snimak za nadzorne kamere na aerodromu na kome se vidi da je avion izvodio akrobacije - figuru valjak, kada se vazduhoplov okreće oko svoje ose - na maloj visini i u jednom naletu je zakačio repnim delom pistu.

Po udaru u beton, avion se odbio i ispeo da povrati visinu, ali je očigledno došlo do požara na motoru, a vide se i krhotine kako otpadaju

Jak-130 je avion dvosed koji se koristi za obuku pilota i simulaciju različitih borbenih scenarija ali i kao laki jurišnik.

Proizveden od strane ruske kompanije koje nosi ime čuvenog konstruktora Aleksandra Jakovljeva u saradnji sa italijanskom kompanijom Aermacchi  i dizajniran je za pripremu pilota za upravljanje složenijim borbenim avionima.

Pored Rusije, koristi se i u Alžiru, Belorusiji, Iranu, Laosu, Mjanmaru i Bangladešu koji je prvobitno naručio 24 aviona, ali je kasnije smanjio porudžbinu na 16.

(Aero.rs)

Video: Red Flag 24

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>