• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Aurora Flight Sciences pravi novi mega-hidroavion: DARPA dodelila posao Boeingovoj kompaniji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kompanija sa sedištem u Virdžiniji dobiće 8,3 miliona dolara na osnovu ugovora koji je sklopljen u okviru Pentagonovog programa Liberty Lifter

  • 0
Aurora Aurora Flight Sciences

Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država (US Department of Defense - DOD) izabralo je preko Agencije za napredne istraživačke odbrambene projekte (Defense Advanced Research Projects Agency - DARPA), kompaniju Aurora Flight Sciences da nastavi razvoj hidroaviona nove generacije.

Kompanija sa sedištem u Virdžiniji dobiće 8,3 miliona dolara na osnovu ugovora koji je sklopljen u okviru Pentagonovog programa Liberty Lifter. Ugovorom je predviđeno da kompaniji bude isplaćena fiksna nadoknada, a da se uz to nadoknade i troškovi, piše portal Aerotime.

Liberty Lifter Aurora Aurora Flight Sciences

Hidroavion koji će izraditi Aurora Flight Science treba da ima nosivost od 100 tona. Letelica će morati da bude sposobna za duge letove na maloj visini, koristeći tzv efekat tla kao ekranoplani, kao i za letove na visini od 3.000 metara uz brzinu veću od postojećih platformi.

Takođe, programom je predviđeno da materijali i tehnika proizvodnje budu finansijski pristupačni, uz iznose uobičajene u mornaričkoj industriji, navodi Aerotime.

Prošle godine dve kompanije predale su predloge za projekat novog hidroplana Pentagonu: General Atomics i Boeingova podružnica Aurora Flight Sciences.

Aurora je izabrana da nastavi razvoj koncepta koji će po planu u prvom tromesečju 2025. proći preliminarnu analizu dizajna. Cilj je da se prvi probni let hidroaviona realizuje krajem 2027. ili početkom 2028.

Rastuće geopolitičke tenzije duž oboda Pacifika podstakle su ponovno rađanje potrebe za hidroavionima, ekranoplanima i amfibijskim vozilima, pa su i neke druge kompanije uključene u nove projekte.

Start-ap sa sedištem u Rod Ajlendu, Regent razvija novu porodicu ekranoplana (vrsta vazduhoplova koji leti veoma blizu zemlje i koja koristi aerodinamičku interakciju između krila i zemlje (efekat tla) kako bi generisala uzgon) u saradnji sa Korpusom marinaca SAD (US Marine Corps - USMC) i više agencija američke vlade.

(Aero.rs)

Video: Agusta Westland AW119 Koala: Helikopterski servis Republike Srpske

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>